Starší generace se často podivují nad způsobem stolování mladších žen, mužů a jejich děti. Říkají si, že to za jejich doby nebylo. Dítěti je nutné od malička vštěpovat základy správného stolování. Jen málokdo si před jídlem umyje ruce a konzumuje pokrmy u stolu. Většinou si snídani, oběd i večeři nachystá na talíř a hurá k televizi.
Společně u jednoho stolu
Mnoho českých rodin neobědvá ani nevečeří společně. Každý si vezme svou porci a upaluje do svého pokoje. Měli bychom si uvědomit, že je to špatně. Pokud nemáme dostatečně velký stůl, je možné opatřit jídelní sety. Díky nim se rodina nají bez omezení prostoru. Přes týden se rodinné stolování zanedbává, ale o víkendu a při svátečních příležitostech by měla být nachystaná pěkná tabule. Díky tomu se rodinné vztahy upevňují, nehledě na to, že člověku lépe chutná. Nepřípustné je mlaskání a nevhodná konverzace.
Návštěva restaurace může být noční můra
Možná se budete divit, ale mnoho lidí se neumí v restauraci chovat. Obecně je známo, že je nutné čisté a solidní oblečení. Do restaurace vchází jako první muž, právě on mluví s číšníkem. Pokud přijmeme pozvání na večeři u přátel, o vše se stará hostitel. Jídelní stůl musí být správně prostřený. Neschází podkladový talíř, na který se pokládají všechny talíře. Většinou si jako první vychutnáme studený předkrm, poté polévku, teplý předkrm, hlavní chod a dezert. Z každé strany jsou uloženy nanejvýš tři příbory. Jídelní židle nepostrádají stylovou úpravu i vzdálenost od stolu.
Čeho se vyvarovat?
Od stolu nikdy neodcházejte bez omluvení a nezačínejte jíst dříve než ostatní. Při přípitku se dívejte do očí! Zapomeňte na olizování nože a neopírejte se lokty o stůl. Nikdy nemluvte s plnými ústy! Samozřejmostí je elegantní oblečení, úprava účesu a svěží dech. Žvýkačka není přípustná!
Zdroj: Nábytek Elegance s.r.o. / komerční sdělení