Znáte tradici bramborového salátu? Přinášíme tipy, jak si ho ozvláštnit

Mysleli jste si, že na tradičním vánočním bramborovém salátu si naši předci pochutnávali v době, kdy se v Betlémě narodil Ježíšek? Omyl, tenhle typický pokrm ještě není starý ani sto let.

Dokonce ani ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové byste recept na bramborový salát podobný tomu dnešnímu nenašli. A ta je přitom považována téměř za encyklopedii všech českých jídel. Pojďme ale ještě dál.

Když se narodil Ježíšek, brambory na území Evropy ještě vůbec nebyly. Přivezl je sem totiž až Kryštof Kolumbus po objevení Ameriky v roce 1492. Obyvatelé Evropy ovšem v té době nejevili žádné velké nadšení, protože brambory považovali za pohanskou a nečistou plodinu.

Do českých zemí se brambory začaly pomalu šířit z Braniborska a první zmínku o bramborovém salátu bychom našli v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandterové z roku 1924. Chyběla však kořenová zelenina, místo majonézy tu byla zálivka z octa, oleje, hořčice, soli, pepře, cukru a silného hovězího vývaru. V dnešní podobě se bramborový salát rozšířil a na štědrovečerní stůl dostal až po druhé světové válce, kdy majonéza přestala být jen pochoutkou pro bohaté.

Salát pro letošní svátky
Bramborový salát ovšem ani dnes nemá žádný ustálený recept. Jistě se i ve vašem okolí vedou spory, zda jej dělat s mrkví nebo bez, zda místo majonézy nepřidat zdravější jogurt. Někdo dělá vegetariánskou verzi bez uzeniny, výjimkou není ani veganská bez vajec a s původní octovou zálivkou.

Co kdybyste tedy letos vymysleli svůj vlastní recept, který se pak bude u vás v rodině předávat po generace? Můžete na to jít opravdu originálně a do bramborového salátu přidat například naloženou červenou řepu nebo červenou papriku značky Znojmia. Ty mají nejen skvělou chuť, ale jsou už nakrájené a nařezané, takže vám usnadní práci.

Velmi svěží chuť salátu může zajistit také směs Kunovjanka od Znojmia, která obsahuje cibuli, papriku, celer, mrkev a ocet. Není proto už třeba přidávat majonézu, i když samozřejmě záleží na vaší vlastní chuti.

A pokud sázíte spíše na klasiku a nechce se vám trápit s krájením a dochucováním zeleniny na salát, sáhněte po již hotové Zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu, pomocí níž vám Znojmia ušetří spoustu času a zajistí úspěch při štědrovečerní večeři.

Zdroj: Znojmia / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám