Zdravotní přínosy ovoce jsou neoddiskutovatelné. Ovoce je nabito vitamíny, minerály i antioxidanty, tmavá čokoláda může být přínosná pro stavy deprese, a to zejména vlivem kakaa na funkci mozku. Kakao je prekurzorem důležitých neurotransmiterů, jako je dopamin a serotonin, které jsou spojeny s pocity pohody a štěstí. Načerpejte zdraví a pohodu ze sezonního ovoce a čokolády. Zkuste některý z receptů, kde hlavní roli hrají právě ovoce a čokoláda.
Čokoládovo- hruškový puding
Ingredience: 150 g másla, 400 g půlených kompotovaných hrušek, 180 g polohrubé mouky, 60g kakaa, 300 g cukru, 1 čajová lžička prášku do pečiva, trochu jedlé sody, 2 vejce, 2 čajové lžičky vanilkového extraktu.
Čas přípravy: 10 minut
Celkový čas: 50 minut
Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a potřete nádobu na pečení máslem. Nechte hrušky okapat a vyložte jimi dno nádoby. Ostatní ingredience smíchejte do litého těsta, které pak rozprostřete na hrušky. Pečte asi 30 minut. Po vytažení z trouby nechte asi 10 minut odstát a poté nakrájejte na silné plátky. Podávejte s čokoládovou polevou.
Hrudky Pina Colada
Ingredience: 500 g bílé čokolády, 1 polévková lžíce rumové tresti, 1 polévková lžíce kokosového extraktu, 150 g strouhaného kokosu, 80 g nakrájených makadamiových ořechů, 80 g sušeného nebo čerstvého ananasu.
Čas přípravy: 10 minut
Celkový čas: 25 minut
Příprava: Vyložte tác alobalem. Smíchejte ananas, kokos, ořechy, rumovou tresť a kokosový extrakt. Kousky bílé čokolády rozehřejte a přidejte do připravené směsi. Lžící vytvořte hrudky, poskládejte je na tác, a ten uložíte na 15 minut do lednice.
Kořeněné hrušky v čokoládové polevě
Ingredience:
na hrušky: 750 g cukru, 1 ks celé skořice , 2 proužky citronové kůry, 1 badyán, 1 lusk vanilky, rozříznutý podélně ,5 ks hřebíčku, 1 plátek zázvoru, 4 oloupané hrušky.
na polevu: 200 g hořké čokolády, 140 ml smetany, 150 ml plnotučného mléka, trochu mleté skořice
vanilková zmrzlina.
Čas přípravy: 10 minut
Celkový čas: 60 minut
Příprava: V pánvi smíchejte všechny ingredience mimo hrušek, do poloviny doplňte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 10 minut, aby se chutě smíchaly, poté přidejte hrušky a vařte asi 30 minut s poklicí, dokud hrušky nezměknou. Dejte pánev stranou a připravte si omáčku. Kousky čokolády dejte do žáruvzdorné misky a v hrnci přiveďte smetanu, mléko a skořici k varu. Touto směsí polijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Ponořte hrušky do polevy, nechte polevu ztuhnout a můžete servírovat, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.
Meloun v čokoládě
Ingredience: 700 g melounu, 220 g hořké čokolády, sůl (podle chuti).
Čas přípravy: 10 minut
Celkový čas: 12 hodin
Příprava: Recept není pracný, ale vysoušení melounu je časově náročné. Nakrájejte meloun na plátky, přibližně 1 cm silné. Vyložte plech alobalem a zapněte troubu na co nejnižší teplotu. Sušení melounu by mělo trvat 10 až 12 hodin, kousky melounu otáčejte každé 2 hodiny. Meloun je hotový, když nelepí. Sušený meloun nakrájejte na menší kousky a namáčejte v rozehřáté čokoládě. Obalené kousky melounu dejte do lednice na 20 minut, aby čokoláda ztuhla.
Čokoládovo-karamelová jablka
Ingredience: 4 jablka, 4 špejle, 1 sáček měkkých karamelových bonbonů, 2 polévkové lžíce vody, 300 g čokolády, 2 polévkové lžíce tuku na pečení, 450 g sekaných čokoládových tyčinek nebo čokolády a ořechů.
Čas přípravy: 15 minut
Celkový čas: 90 minut
Příprava: Vyložte plech nebo tác alobalem a potřete tukem. Oloupaná jablka zbavte stopky a napíchněte na špejli. Karamelové bonbony dejte do misky a přidejte dvě lžíce vody. Misku dejte do mikrovlnné trouby asi na 1 minutu, zamíchejte a přidejte další minutu v troubě, dokud se karamel nerozpustí. Obalte jablka v karamelu a dejte na 30 minut do lednice. Smíchejte čokoládu a tuk na pečení a nechte rozpustit v troubě, míchejte každých 45 vteřin. Obalte jablka v čokoládě, dokud je čokoláda měkká, namočte spodní část jablka do sekaných čokoládových tyčinek a dejte do lednice na 45 minut.
text: redakce / foto: bigstock