Ořechy – tak malé a tak zdraví prospěšné. Ořechy, nejen že dobře chutnají, ale jsou také plné bílkovin, vitamínů a minerálů. Ale všeho s mírou – i když jsou ořechy zdravé a srdci prospěšné, v kombinaci se sladkostmi mohou pěkně zamávat s vaší dietou. Všechny ořechy jsou přibližně stejné ve vztahu k obsahu kalorií a všechny mohou být zdravým doplňkem každé diety. Směs omega -3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny vám pomůže cítit se plně a potlačí chuť k jídlu. Vyhněte se však ořechům pečeným v oleji, vybírejte si ty pražené na sucho nebo syrové.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin a vitamín E ve formě gama-tokoferolu (poskytuje vysokou ochranu před srdečními problémy). Jsou bohaté na mangan a měď. Jedna španělská studie kdysi naznačila, že vlašské ořechy jsou stejně účinné jako olivový olej na snížení zánětu a oxidaci v tepnách po konzumaci tučného jídla. Strava bohatá na vlašské ořechy vám zajistí, že se budete lépe vyrovnávat se stresovými situacemi.
Arašídy
Arašídy mají vysoký obsah kyseliny listové, nezbytné pro vývoj mozku. Jsou skvělou volbou pro vegetariány a těhotné ženy. Jsou také plné zdravých tuků a vitamínu E, bohaté na draslík a B vitamíny. Konzumace arašídů pomáhá udržet zdravou kůži a vlasy, stejně tak jako svalový tonus.
Mandle
Mandle obsahují více vápníku než ostatní ořechy, jsou tedy skvělým jídlem pro podporu celkového zdraví. Navíc jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu (pomáhá snižovat hladinu cholesterolu) a vitamín E (antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály).
Kešu ořechy
Kešu ořechy jsou bohatým zdrojem minerálů (mangan, draslík, měď, železo, hořčík, zinek a selen), riboflavinu (důležitý pro dobrý stav kůže a očí, funkci srdce a dalších orgánů, má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin), thiaminu (působí příznivě na nervový systém a proti únavě) a pyridoxinu (hraje významnou roli v činnosti různých enzymů, které jsou nezbytné pro rozklad a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy a pro přeměnu zásobních cukrů v játrech a svalech na energii, pro normální funkci centrálního nervového systému a kůže).
Pistácie
Pistácie mají vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin. Měď, hořčík a vitamíny B posílí váš imunitní systém. Hrst pistácií denně může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Pistácie jsou, oproti ostatním ořechům, bohatší na lutein (důležitý pro zrak a kůži) a beta-karoten.
Pekany
Pekanové ořechy jsou zdrojem rostlinných sterolů, jsou velmi bohaté na vitamín A a E, kyselinu listovou (důležitá složka při tvorbě krve) a fosfor (podporuje růst tkání, prospívá zubům a kostem, je důležitý pro mozek a mozkovou tkáň, podílí se na metabolismu tuků, proteinů a vitamínů).
Para ořechy
Para ořechů si ceníme zejména pro vysoký obsah bílkovin, mědi, selenu, niacinu, hořčíku, vlákniny a vitamínu E. Selen a vitamín E pomáhají našemu tělu bojovat s volnými radikály, které mohou poškodit buňky. Hořčík dodá energii, sníží podrážděnost a napětí.
Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou plné vitamínu E a selenu (zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a tkání), dále obsahují měď a hořčík.
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou velmi bohaté na živiny, jsou plné vitamínů A, C a D. Vysoká koncentrace mononenasycených mastných kyselin v těchto oříšcích pomáhá ke zdravějšímu kardiovaskulárnímu systému.
text: redakce / foto: bigstock