Luštěniny všeobecně by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Mají vysoký obsah bílkovin (nezbytných pro zdravý růst dětí, ale také pro obnovu tkání u dospělých), minerálů a vitaminů skupiny B, a jako bonus obsahují málo tuku. Luštěniny by si měli dopřávat zejména diabetici – vzhledem k pomalému vstřebávání po jejich konzumaci nedochází k prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi.
Nejlépe stravitelnou luštěninou je červená čočka
Mnoho lidí luštěniny úplně vyřadilo ze svého jídelníčku. Důvody pro odmítání luštěnin jsou různé: nadýmavost, těžká stravitelnost nebo zdlouhavá příprava (namáčení, vaření). Věděli jste však, že se dá dnes běžně sehnat červená neboli perská čočka, která se prodává již loupaná a právě chybějící slupka výrazně přispívá k lepší stravitelnosti (je nejlépe stravitelnou luštěninou) a ke značnému snížení nadýmání (obsahuje nejméně nadýmavých látek)? A výrazně kratší dobu trvá i její příprava.
Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin, železa, fosforu, zinku, selenu a vitaminu B6. Obsahuje také velké množství vlákniny, která je důležitá pro činnost střev. Ocení ji zejména těhotné ženy a kojící matky (právě pro vysoký obsah bílkovin a železa), ale také děti a to již od 9. měsíce věku. Navíc obsažené škroby se uvolňují velmi pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky. Neuvařená červená čočka obsahuje ve 100 g zhruba 68 g sacharidů, 24 g bílkovin a pouze 1 g tuku.
Příprava červené čočky
Červenou čočku před vařením nemusíte namáčet, pokrmy z ní jsou tak rychlejší na přípravu. Vaří se přibližně 10 – 15 minut, pokud tuto dobu neuhlídáte, může se vám stát, že čočku velmi rychle rozvaříte. Ani to však není problém, dá se z ní připravit velmi chutná kaše nebo se dá použít k zahuštění polévek a gulášů či do různých maso-zeleninových směsí.
text: redakce / foto: bigstock