Již s příchodem prvních jarních dnů většina z nás zatouží po čerstvé zelenině, bylinkách, ale třeba i některém ovoci. Pokud i vy patříte mezi milovníky těchto dobrot a bez kvalitních rajčat, paprik, špenátu, česneku, jahod a jiných dobrot si neumíte představit nejen léto, přinášíme několik tipů, čím letos své nákupy na farmě ozvláštnit. Vyzkoušejte i vy netradiční druhy zeleniny, možná budete překvapeni, jak moc vám zachutnají. Staročeské odrůdy se totiž zase vrací do módy.
Neváhejte vyrazit přímo na nedalekou bio farmu, kde si na místě zakoupíte to nejkvalitnější. Plodiny vypěstované v bio kvalitě jsou zcela bez použití chemických postřiků či umělých hnojiv. Na trzích i v supermarketu tyto potraviny najdete označené zkratkou BIO, a navíc logem v podobě zeleného biolistu či biozebry. Právě díky tomuto značení si můžete být naprosto jisti, že vše, co si odnášíte domů, prošlo kompletní kontrolou a certifikací a je vypěstováno bez chemie a zbytečných postřiků.
Opomíjená plodina nejen pro chudinu
Tuřín neboli brukev řepka se pomalu ale jistě vrací i na české farmy a zahrady. Tato skromná a tradiční kořenová zelenina byla v minulosti oblíbená. Jedná se o zeleninu, která svou chutí připomíná kedlubnu a svým lehce fialovým vzhledem řepu či větší ředkev. Její dřeň je sytě oranžová až žlutá. Je to nenáročná a mrazuvzdorná rostlina, která je skvělým zdrojem vitamínů A, C, vápníku, draslíku i vlákniny. Perfektně se hodí do polévek, jako příloha (např. pečené hranolky), ale spolehlivě nahradí i maso v “masových” směsích. Seženete ji spíše na farmářských trzích a v menších obchodech.
Vyzkoušejte mangold místo špenátu
Milujete špenát? Aby ne! Co takhle ale místo něj tentokrát zkusit mangold? Rostlina podobná právě špenátu má velmi chutné listy i stonky, které jsou plné vitamínů a využijete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Mangold můžete mít v několika různých odrůdách, jejichž stonky mohou hrát všemi barvami (např. žlutá, fialová). Listy rostliny jsou výtečné zejména do salátů, můžete je ale i podusit a podávat jako přílohu. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a zejména vlákniny.
Neváhejte a okuste i listy červené řepy, které se perfektně hodí do letních salátů, nebo lebedu, pro kterou najdete v kuchyni podobné využití jako pro špenát.
Zdroj: Pepr Consulting / komerční sdělení