Málokterá potravina má tak kontroverzní pověst jako vejce. Výzkumy dokazující jejich zničující účinek na naše zdraví nebo naopak jejich pozitivní přínos se objevují snad každý den. Tento doktor Jekyll a pan Hyde našeho jídelníčku vyvolává spory mezi lékaři i dietology, což dělá z rozhodnutí, jestli vejce jíst nebo nejíst, poměrně těžký úkol. V tomto článku se zkusíme detailněji podívat na pro a proti konzumaci vajec.
Dá se říct, že jediný důvod špatné pověsti vajec je jejich vysoký obsah cholesterolu, především ve žloutku. Dlouhá léta se věřilo, že konzumací cholesterolu ve vejcích se zvyšuje i jeho hladina v krvi a tím také riziko srdečních onemocnění. Podle posledních výzkumů však má cholesterol ve vejcích poměrně malý vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Větší vliv na vysoký cholesterol má například konzumace jídel s obsahem nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin. Zdravotní rizika jsou tedy spíše spojena s potravinami, které s vejci konzumujeme, jako je šunka, slanina, párky a také s tukem, na kterém je smažíme.
Na druhou stranu – důvodů proč vejce jíst je mnohem víc a většinou se točí kolem množství živin v poměru ke kaloriím. Vejce jsou například bohatá na Cholin, který má stěžejní vliv na funkci mozku a paměti. Jeho nedostatek je spojován například se vznikem Alzheimerovy choroby.
Z hlediska proteinů má vejce nejvyšší biologickou hodnotu, protože obsahuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, tedy aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit samo.
Mezi zdraví prospěšné látky, obsažené ve vejcích, se řadí také lutein – důležitý pro zdraví našich očí, železo, sodík, hořčík, vápník, fosfor, měď, zinek, selen, vitamíny A, D, E, B1, B2, B12, B6, biotin, niacin a kyselina listová.
V případě, že se snažíte zhubnout nebo jen snížit podíl tuku ve stravě, můžete konzumovat jen bílek, který žádný tuk neobsahuje, ale tím zase přicházíte o vitamíny D, A, B12 a E, které se nacházejí jen ve žloutku.
Jaký je tedy konečný verdikt? Poslední výzkumy se spíš kloní k názoru, že vejce ano, ale stejně jako u většiny ostatních potravin platí: všeho s mírou.
text: redakce / foto: bigstock