V létě jezte potraviny, které vás zchladí a odlehčí

Je to tady. Zvyšující se denní teploty jsou přesně tím obdobím, kdy si tělo samo řekne o lehčí stravu. Rozhodně ho vyslyšte a využijte všechny sezónní suroviny, které se vám nabízí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy i vlákninu. Odlehčit můžete jídelníček i výběrem správných příloh jako je quinoa nebo bulgur, které jsou ideální ingrediencí i do letních salátů.

Sáhněte po potravinách, které hydratují
Hydratace se v létě skloňuje ve všech pádech. Zvýšením konzumace zeleniny můžete tělo správně hydratovat zevnitř, za což se vám odvděčí i vaše pleť. „Půl kilem zeleniny i více denně, můžeme tělu dodat značnou část vody k potřebné hydrataci, vlákninu i celkové množství tráveniny pro správnou peristaltiku střev,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Sladkosti nahraďte čerstvým ovocem a těžká tučná jídla, červené maso a vnitřnosti v jídelníčku se snažte co nejvíce zredukovat.

Vyhněte se nudnému a nezdravému stravovacímu stereotypu
„Mnoho lidí se odbývá rychlou studenou stravou v podobě suchého pečiva, uzenin, paštik, sýrů, sladkostí, káviček, jogurtů, kousků zeleniny a tyto jídla se stereotypně opakují, což má u spousty lidí za následek malátnost, unavenost, nechuť k jídlu, plynatost a nevolnost,“ upozorňuje Merva. Využijte všech dostupných zdrojů hlavně lokálních potravin. Doporučuje se konzumace zelené zeleniny, tedy okurek, salátů, bylinek, papriky, špenátu, brokolice apod. Vhodné jsou také rajčata, celer, ředkvičky, mrkev a petržel. Z ovoce meruňky, jahody, broskve, hrozny a melouny. Z luštěnin je nejvhodnější červená čočka, čočka beluga, fazole a boby mladé sóji. Z příloh pak ty, které obsahují podstatné množství bílkovin jako například quinoa a bulgur.

Potraviny, které ochladí
Během horkých dnů je vhodné konzumovat potraviny, jež ochladí a osvěží organizmus. Z ovoce sem patří především subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny přirozeně ochlazujících tělo je spoustu. Za příčinnou stojí obsah vody. Nejvíce doporučujeme konzumaci zelené zeleniny (celer, řapíkatý celer, špenát, zelí, zelené saláty, okurky, cukety, čekanku), ředkvičky, rajčata a vařené brambory a batáty. Tyto potraviny skvěle doplní ryby a mořské plody, které mohou být přes léto podstatným zdrojem bílkovin.

3 dokonale letní jídla podle Milana Mervy a Menu Gold
MENU GOLD_Bulgurovy salat s mangem a orechy
Bulgurový salát s mangem a ořechy (4 porce)

Ingredience:
160 g bulguru Menu Gold
2 manga
400 g cottage sýru
2 lžíce ricotty
4 lžíce medu
4 lžíce kokosových plátků
40 g sušených brusinek nebo rozinek
40 g pekanových ořechů
lžička skořice

Postup: Bulgur vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Po uvaření necháme vychladnout. Mango najemno nakrájíme a v misce smícháme s vychlazeným bulgurem, cottage sýrem, ricottou, sušeným ovocem a skořicí. Osladíme medem podle chuti. Servírujeme ozdobené kokosovými plátky a ořechy.
MENU GOLD_Kuskus s pecenou zeleninouKuskus s pečenou zeleninou (3-4 porce)

Ingredience:
200 g kuskusu Menu Gold
1 lžička ghee
100 g cukety
100 g lilku
1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
1 střední paprika
1 lžička sušeného tymiánu
50 g vlašských ořechů
Hrst sekané čerstvé bazalky
Sůl
Pepř

Postup: Kuskus vložíme do misky a zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody. Osolíme, opepříme a necháme zakryté cca 10 minut odstát. Poté přidáme lžičku ghee, promícháme a odložíme stranou. Cuketu a lilek nakrájíme na kostičky, smícháme s olivovým olejem a kořením. Připravenou zeleninu vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Po deseti minutách k zelenině přisypeme vlašské ořechy. Pečenou zeleninu smícháme s hotovým kuskusem. Můžeme posypat strouhaným parmezánem nebo tofu. Ozdobíme bazalkou a podáváme.
MENU GOLD_Oblozena quinoa plackaObložená quinoa placka (4 porce)

Ingredience:
260 g quinoy bílé Menu Gold
100 ml rýžového mléka
2 vejce
1 stroužek česneku
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
rajčatový protlak
1 lžička oregana
200 g krůtí šunky s min. 90 % masa
200 g mozzarelly

Postup: Quinou propláchneme a přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme vodu a ještě jednou quinou propláchneme. Promícháme s prolisovaným česnekem, práškem do pečiva, solí rýžovým mlékem, vejci a rozmixujeme do hladkého, řídkého těsta. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem, nalijeme těsto a uhladíme. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté vytáhneme z trouby, natřeme protlakem, posypeme oreganem a navrstvíme nakrájenou šunku a mozzarellu. Plech vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 200 °C cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Menu Gold / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám