Top 10 kuchyňské náčiní, které vám nesmí doma chybět

V dnešní době máme k dispozici mnoho pomocníků, kteří nám práci v kuchyni dokážou maximálně usnadnit. Těmi pomocníky jsou různé druhy kuchyňského náčiní. Zatím co u některých kousků si ani nejsme jisti, na co se používají, jiné by nám naopak neměly v žádném případě chybět.

Ostrý nůž
Ostrý nůž nám nejen velmi urychlí práci s masem, zeleninou, pečivem…, ale jeho používání je také mnohem bezpečnější než použití nože neostrého. Své kvalitní ostré nože uchovávejte nejlépe v dřevěném prkénku a ihned po umytí je důkladně osušte.

Kleště
Kleště jsou nutností. Jsou vlastně vaší prodlouženou rukou. Umožní vám jídlo uchopit a otočit bez toho, že byste se spálili o horkou troubu či na vás vyprskl horký olej z pánve.

Kuchyňské nůžky
Je-li ve vaší kuchyni častým pokrmem kuře, potom vám kuchyňské nůžky nesmí chybět. Nikdy se nepokoušejte řezat grilovanou či pečenou drůbež nožem. Nejen, že velmi trpí váš nůž a může dojít k jeho úplnému zničení, ale při drobné neopatrnosti si můžete velmi ublížit.

Dřevěná lžíce
Tento nástroj vám možná přijde zbytečný, ale není tomu tak. Dřevěná lžíce je velmi dobrým pomocníkem při míchání pokrmů v hrncích a pánvích s nepřilnavým povrchem. Díky ní vám povrch tohoto nádobí vydrží dlouho neporušený.

Plastová obracečka
Plastová obracečka je výtečným pomocníkem při přípravě palačinek, omelet, bramboráků i masa do burgerů a sendvičů. Neponičí povrch žádného nádobí.

Kvalitní čtyřhranné struhadlo
Pryč jsou doby, kdy mělo struhadlo pouze 2 využitelné strany – na hrubé a na jemné strouhání. Dnes jsou k dostání mnohá další struhadla, na kterých najdete také stranu pro přípravu plátků brambor či okurky nebo část pro strouhání sýra či ořechů.

Odměrka
Odměrka je nezbytná pro ty, kteří rádi pečou, zejména pak pro méně zkušené kuchaře, kteří nemají přesné dávkování zažité. Měli byste mít alespoň jednu odměrku na kapaliny a jednu na pevné látky.

Cedník
Jistě se vám už někdy stalo, že jste slévali těstoviny nebo i brambory a povolila poklice, jídlo se následně ocitlo ve dřezu, v horším případě někde jinde. Cedník je tedy velmi důležitým pomocníkem v kuchyni a to nejen při slévání, ale také díky němu můžete připravit jemnou krémovou omáčku.

Metla
Metla je velmi důležitou pomůckou například při výrobě pudingu. Nikdy ho nebudete mít tak vláčný a nadýchaný, když ho nebudete míchat metlou. Také těsto na perník nebo bábovku bude s použitím metly nadýchanější.

Otvírák na konzervy
Konzervované ovoce do koláčů, fazole nebo tuňáka do salátu… Žádnou konzervu, pokud nemá otevírací systém rovnou na víčku, zkrátka bez dobrého otvíráku snadno a pohodlně neotevřete. Nikdy se o to nepokoušejte nožem, nemuselo by to dobře dopadnout.

text: redakce / foto: dreamstime

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Adventní kalendář už dávno není jen o čokoládě. V posledních letech se těší stále větší popularitě kosmetické adventní kalendáře, které

V chladnějších dnech máme chuť spíše na sytější pokrmy. Příležitostí k přirozenému pohybu venku se sychravým počasí ubývá. Zimní oblečení

Většina lidí se bojí, že se o sebe ve stáří nebudou schopni sami postarat. A přitom se každý 3. člověk

Přidejte se k nám