Léto je období, kdy hrají na talířích prim lehké zeleninové recepty. Aby ne! Kdo by se chtěl v horku potit nad těžkými jídly, po kterých na tělo padne únava? Raději si dopřejte něco dobrého, po čem vám bude do skoku. Připravte si třeba letní aspik s kuřecím masem a zeleninou nebo zeleninu na másle s kuřecí kapsou. Obě jídla vykouzlíte během chvilky a nezkomplikují vám plavkovou sezónu.
Letní aspik
Letní aspik můžete podávat v celku nebo po malých porcích. Záleží, jakou máte po ruce formu a o jakou jde příležitost.
Na jeho přípravu si připravte:
1 balení Baby směsi Dione 350g
250 – 300g kuřecích prsou
1 balení želatiny
6 kuliček celého pepře
1 kulička nového koření
1 malý bobkový list
1 stroužek česneku
V hrnci nechte vařit kuřecí maso, které okořeňte a osolte. Mezitím si zeleninovou Baby směs Dione 350 g uvařte dle návodu na obalu. Měkké, ale nerozvařené maso nakrájejte na drobnější kousky. Kuřecí vývar přeceďte a dochuťte. Odeberte půl litru vývaru a nechte vychladnout. Do vychladlého vývaru zašlehejte 20 gramů sypké práškové želatiny a nechte chvíli nabobtnat. Poté za stálého míchání zahřívejte, maximálně však na 60° Celsia, a to buď ve vodní lázni, nebo přímo na plotýnce. Až se želatina rozpustí, přidejte prolisovaný stroužek česneku, odstavte a nechte trochu vychladnout. Přidejte nakrájené maso a zeleninu, naplňte formičky a nechte v chladničce důkladně zatuhnout. Vyndejte z forem a podávejte s citronem nebo křenem.
Zelenina na másle s kuřecí kapsou
K letní večeři se hodí zelenina na másle s kuřecí kapsou. Tento jednoduchý recept najdete také na zadní straně obalu zeleninové směsi Na másle Dione, takže se nemusíte bát, že by zapadl mezi další gastro inspiraci. Máte ho zkrátka vždy po ruce.
Připravte si:
1 balení Na másle s bylinkami a kukuřicí 300g
2 kuřecí prsa (asi 500g)
sýr feta
sušená rajčata
olivový olej
tymián
sůl, pepř
Kuřecí prsa nakrojte, osolte a opepřete. Naplňte sýrem, sušeným rajčaty a okořeňte tymiánem. Kuřecí kapsu ovažte nití a orestujte na olivovém oleji dozlatova. Zmrazenou zeleninovou směs s máslem krátce poduste na pánvi s pěti polévkovými lžícemi vody a při střední teplotě povařte zhruba dalších 7 minut. V průběhu vaření několikrát zamíchejte. Zeleninu lze připravit také v mikrovlnné troubě. Podávejte ke kuřecí kapse jako zdravou přílohu.
Společnost Agrimex Vestec a.s., vyrábějící produkty značky Dione, oslavila vloni 20let na trhu. K této příležitosti vznikla nová řada zmrazeného ovoce a zeleniny Dione Extra. Tato řada nabízí několik novinek a výhod. Řada Dione Extra je nyní schopna operativně přizpůsobovat gramáže i složení potřebám klienta. Pod tuto značku bylo vybráno jedenáct sortimentních novinek: směsi Minestrone, Ratatouille, Sombrero, Zelenina na grill, Bretaňská, Směs na bramborový salát, jednodruhové Jahody plátek, Švestky půlené, Višně odpeckované, Dýně Hokaido a Kukuřice klasy řezy. Jakmile bude u těchto druhů, po jejich zavedení na trh optimalizována velikost balení a případné změny ve složení, bude sortiment dále rozšiřován o další novinky. Novinkou je i obal výrobku, na kterém převažují transparentní průhledy do vnitřku tak, aby bylo zřetelně vidět druhové složení, velikost a kvalita komponentů i barevná pestrost směsí.
Zdroj: Agrimex Vestec a.s. / komerční sdělení