Ve vydavatelství Noxi vychází další pozoruhodná publikace o lidském zdraví. Kniha Superpotraviny přináší seznam 25 extrémně zdravých potravin z rostlinné říše a každého přesvědčí, že superpotraviny jsou zdravou a důležitou součástí našich jídelníčků, a nejen marketingový trik.
Všichni známe açai, chia či goji. Boom kolem malých zázračných potravin se nedá přehlédnout. O to překvapivější je zjištění, že mezi superpotraviny – rostlinné produkty, které obsahují množství živin, vitamínů, minerálních látek, bílkovin, mastných kyselin, a které mají velmi pozitivní účinek na lidské zdraví – patří například i kakao, skořice, vlašský ořech, zázvor či včelí produkty.
V knize Superpotraviny najdete vše důležité o zdravých živinách v superpotravinách a jejich účincích; 25 podrobných portrétů jednotlivých superpotravin s praktickými a chutnými veganskými recepty, které zpestří vaše všední dny, ale také rozhovory s odborníky na daná témata.
Superpotraviny nám pomáhají zůstat zdraví, fit a štíhlí. Jsou to účinné doplňky stravy z přírody, které smysluplně podporují každý způsob stravování. Tak mohou například vegetariáni, vegani a lidé, kteří jedí pouze syrovou stravu, s touto energetickou potravou předcházet eventuálnímu nedostatku proteinů nebo vitaminu B12. Superpotraviny mohou všeobecně dávat pozitivní impulzy pro zdraví. Avšak nejsou to žádné zázračné prostředky: Kdo se především živí industriálně zpracovanými potravinami – hotovou pizzou, špekáčky, sladkostmi – a i jinak žije nezdravě, nemůže si od své ranní hrsti semínek goji příliš mnoho slibovat. Nejlépe fungují superpotraviny při celkově zdravé stravě. Pak jsou extra zdravým nakopnutím.
Superpotraviny ve všedním dni
Je velmi snadné zabudovat superpotraviny do kulinářského všedního dne. Podle druhu superpotraviny stačí často už malé množství: Protože chlorela silně detoxikuje a maca ovlivňuje hormonální rovnováhu, neměli byste například sníst víc než jednu až dvě čajové lžičky denně. Zelí, borůvky nebo quinou naopak můžete sníst i ve velkém množství.
Mnohé superpotraviny se dají dobře kombinovat, například v müsli nebo ve smoothie: superpotraviny dodají směsi ze zeleniny a ovoce nejen zvláštní chuť, ale i extra porci zdravotní energie. I pesta, salátové zálivky a dipy můžete zjemnit superpotravinami. Prostě to jednou vyzkoušejte. Nechte se inspirovat návrhy receptů. A příležitostně superpotraviny střídejte, aby tělo mohlo profitovat z jejich různých pozitivních účinků. Já osobně mám hrst oblíbených superpotravin, které používám pravidelně. Navíc neustále přibírám další – většinou ve fázích po několika týdnech. Protože u některých to chvíli trvá, než organismus reaguje na jejich vitální látky.
Vědomě vybírat
Všechny potraviny jsou nejlepší čerstvé a nezpracované. Tak je to i u superpotravin. Proto volím čerstvé borůvky, když je u nás právě jejich sezona, místo prášku z bobulí acai. Pokud chcete použít bobule acai, dbejte na čerstvé zpracování, raději použijte zmražené ovocné pyré. Místo průmyslově vyrobené müsli tyčinky s bobulemi goji sáhnu raději po kousku dobré bio čokolády. Pro müsli tyčinku jsou bobule většinou uvařené a zpracované se spoustou cukru, pročež jsou méně účinné. Mimochodem bio: především u exotických superpotravin je důležité při nákupu dbát na bio kvalitu. Podmínky v zemích původu nejsou často dost přehledné, tak byly například v bobulích goji při tradičním pěstování vždy nalezeny zbytky pesticidů.
Ukázka z knihy:
Zázvor
Ostrý kořen zázvoru je takříkajíc pradávná superpotravina, patří k nejstarším pochutinám a lékům na světě. Zázvor se pěstuje v tropech a subtropech a v zemích, jako je Čína, Indie, Austrálie a Jižní Amerika. Přesně vzato nejde u zázvoru o kořen, ale o oddenek – ztlustělý výhonek, v němž je uložena potrava pro rostlinu.
Zázračná zbraň proti nachlazení a proti tukovým buňkám
Tato nenápadná hlíza přímo pohání látkovou výměnu: její ostrost nás zahřeje a rozpouští naše tukové buňky. Éterické oleje uvedou do chodu zažívání a uklidní střeva a žaludek. Proto je taky zázvor už dlouho známý jako účinný prostředek proti nevolnosti, především proti nevolnosti na cestách. Kdo je tím postižený, může předem nebo během jízdy žvýkat kousek zázvoru. Taky jako domácí prostředek proti nachlazení je zázvor dobrá volba. Experti přičítají zázvoru podobné vlastnosti, jako má aspirin: brzdí nachlazení a tlumí bolesti. Navíc snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Za to je odpovědný především gingerol, sekundární rostlinná látka s mnoha antioxidačními vlastnostmi. Společně s mnoha dalšími hodnotnými látkami v zázvoru má být gingerol dokonce schopen zničit rakovinné buňky.
Jak používat zázvor
Používejte zázvor rozhodně čerstvý. Sušený a namletý sice ještě okoření jídlo, ale má mnohem méně hodnotných látek. Čerstvý zázvor v bio kvalitě najdete už téměř v každém supermarketu. Kupujte jen zázvor s hladkou pevnou slupkou, bez záhybů a otlaků. Vedle zralých hlíz se stále častěji dostane na trhu nebo v dobrém asiatském obchodě v oddělení s čerstvou zeleninou světlý mladý zázvor se zelenými výhonky. Ten chutná mírněji a jeho vlákna ještě nejsou tak výrazná. Slupka není kožnatě béžová, ale má téměř stejnou barvu jako naříznutý čerstvý zázvor.
zdroj: Vydavatelství Noxi /foto: bigstock, Noxi / komerční sdělení