Stravování podle ročních období: jaro

Dříve lidem nic jiného ani nezbývalo. Jedli to, co se v přírodě nebo v hospodářství zrovna nabízelo, co rostlo a zrálo. Čerstvé jahody v lednu mohla domů přinést snad jen pohádková Maruška. Že to byla nuda? Podle našich dnešních měřítek možná ano, stravování podle ročních dob ale šlo ve skutečnosti našim předkům k duhu. A když si z nich vezmeme příklad, zjistíme, že takovou úpravou jídelníčku můžeme vyřešit mnoho zdravotních problémů a zlepšit celkovou kondici.

Jak se stravovat na jaře
Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Většina z nás v těchto měsících pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara.

Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.

„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.

Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).
Maxi Vita_SumiveTablety_Detox_OcistaJater_20ks_59,90Kc_image (1)Vitaminová jarní vzpruha
Některé vitaminy a minerály, kterých máme po dlouhé zimě chronický nedostatek, je těžké doplnit výhradně z potravin. Doporučujeme proto kvalitní doplňky stravy, především na doplnění vitaminů C a D, koenzymu Q10, selenu a zinku, to vše v bioaktivní formě.

Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).

Denně vypijete několik sklenic vody, abyste zahnali žízeň. Hoďte do některé jednu šumivou tabletu Maxi Vita Exclusive Detox a za malou chvíli si můžete pochutnávat na osvěžujícím nápoji obsahujícím přírodní extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá zejména ke správnému trávení a činnosti jater. Je vhodný k pročištění při detoxikační kúře, pro kterou je jarní období velmi vhodné.

Zdroj: MC Consultant / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Jemná práce si žádá co nejpřesnější nástroje! Chloupky a pokožka v intimní oblasti se liší od pleti a chloupků jinde

Ne každý ví, že součástí kvalitních pojištění jsou i asistenční služby, která vám mohou velmi pomoci při haváriích a v

Imunita – slovo skloňované ve všech pádech. Slyšíme o ní v médiích, čteme v tisku, jsou jí plné sociální sítě.

Přidejte se k nám