Správná snídaně musí dodat energii, ale může i skvěle chutnat!

Přestože nám rodiče, učitelé i výživoví poradci od malička vštěpují důležitost snídaní, v dnešní uspěchané době je i deset minut na první jídlo dne moc. A tak ji přeskakujeme a ochuzujeme své tělo o energii, která nám bude chybět po celé dopoledne. Díky vhodné snídani však rozběhneme metabolismus a předejdeme mlsné, která nás pak nutí hledat cokoli sladkého k zakousnutí.

Dobijte se proto ráno něčím lahodným, co má navíc vhodný obsah. Odborníci doporučují zvolit jídlo plné komplexních sacharidů, jako jsou různé druhy obilných vloček či celozrnné pečivo. Dejte si však pozor na míchaná müsli s čokoládou nebo jiným doslazovadlem. V těchto cereáliích je totiž velmi často přidané velké množství cukru a konzervantů. Díky vlastnoručně namíchaným vločkám se semínky či oříšky a čerstvým ovocem doplníte vitamíny, stopové prvky a vlákninu.

Mnoho lidí se ráno odbývá rohlíkem se salámem či přislazovanými jogurty a na jakoukoli jinou variantu nemá energii či nápady. A přitom je tak snadné vykouzlit výživově hodnotnou, rychlou, a navíc vynikající snídani. Vyzkoušejte dva barevné recepty, které nachystáte během několika minut. Obsah ovesné kaše s lesní směsí a borůvkové smoothie bowl můžete obměňovat podle svých chutí nebo sezónní nabídky ovoce. Při velkém nedostatku času jdou připravit i večer, anebo je můžete ráno rychle připravit a pak ve skleničce donést třeba do práce.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na ovesnou kaši s lesní směsí budete potřebovat:
50 g ovesných vloček
90 ml kokosového mléka
1 lžička datlového sirupu
mletá skořice
špetka soli
100 g Lesní směsi Dione

Na ozdobu:
kokosové lupínky
sekané mandle
hrst ovoce Lesní směs Dione
máta

Ovesné vločky zalijte 120 ml vlažné vody a nechte 10 minut nasáknout. (Mezitím si můžete třeba nachystat oblečení nebo ustlat.) Poté nalijte na vločky kokosové mléko, přidejte datlový sirup, skořici a sůl. Směs vařte 4 až 6 minut, dokud kaše nezhoustne. Pak si v rendlíku svařte ovoce do krémové konzistence. Kaši přendejte do misky a přelijte svařeným ovocem. Dozdobte kokosovými plátky, sekanými mandlemi, kousky ovoce a mátou.

Suroviny v tomto receptu můžete snadno střídat. Místo ovesných vloček využijte rýžové, žitné, pohankové nebo třeba u našich babiček oblíbené jáhly. Přesnou dobu přípravy jednotlivých druhů obilovin najdete na obalu. Také kokosové mléko můžete vyměnit za mandlové, makové, sójové nebo například rýžové. Datlový sirup snadno nahradíte třeba kvalitním medem. Každá snídaně tak může být úplně jiná.
dione_snidane_03
Další fotogenickou a pro tělo vynikající snídaní je borůvková smoothie bowl. Její příprava je velmi snadná a rychlá a budete na ni potřebovat:
200 g Borůvek Dione
1 lžíce arašídového másla
150 ml mandlového mléka
1 lžička třtinového cukru
čerstvé ovoce na ozdobu
chia semínka
konopná semínka

Borůvky nasypte do mixéru. Přidejte arašídové máslo, mandlové mléko, třtinový cukr a vše rozmixujte. Hotovou směs přelijte do misek, ozdobte semínky a čerstvým ovocem.

A co když sladkým snídaním neholdujete? I tady se řešení najde. Vyzkoušejte například Zeleninu na gril Dione Extra s omeletou, volským okem či ztraceným vejcem. Zeleninu stačí rozmrazit a rychle orestovat či upéct v troubě. Další oblíbenou variantou jsou obilné kaše naslano, i v nich najde zelenina na gril uplatnění. Vyzkoušet můžete také slané quiche, které upečete den předem.

Začněte experimentovat se snídaněmi a najděte to pravé právě pro sebe.

Zdroj: Dione / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám