Nakládání do oleje – kdysi potřeba prodloužit trvanlivost potraviny, dnes vyhledávaný způsob přípravy pro Čechy milovanou delikatesu. Milovníci nakládaného sýra vyhledávají tuto tradiční českou pochoutku nejen v dobrých hospodách, ale připravují si ji i doma. Každý gurmán ví, že pro nakládání je nejlepší Sedlčanský.
Jiný kraj, jiný mrav a jiné chutě. Se Sedlčanským si naložíte specialitu podle svého gusta a s tradičními surovinami, které jsou vám v kraji blízké. „K nakládání se nejlépe hodí Sedlčanský Smetanový, s nímž vynikne jeho máslová chuť a krémová textura ve spojení s bylinkami a dalšími přísadami, které při nakládání použijete,“ radí Jaroslav Semerák, brand manažer značky Sedlčanský společnosti Savencia. Pro nakládání jsou vhodné další sýry Sedlčanský, jejichž specifická chuť a konzistence ladí v dalších lahodných kombinacích, které najdete na www.skvelenalozenecesko.cz.
Výběr dobrého sýru pro nakládání je priorita číslo 1. K dobrému výsledku je ale potřeba vědět o nakládání mnohem více. Například, že olej nemá sýr ochutit, ale má přenést chutě a aroma dalších přísad a v neposlední řadě zajistit trvanlivost. Proto postačí slunečnicový nebo řepkový olej. Pro dochucení se včetně kuliček pepře a nového koření hodí i pár snítek bylinek, česnek i cibule. Na skvelenalozenecesko.cz najdete ale mnohem výzev, které zdaleka nekončí u těchto ingrediencí. Kyselé okurky, chilli papričky nebo jalovec – nic není nemožné. Stačí jen sáhnout po sýru, ke kterému budou tyto kombinace ladit. Abyste dosáhli kýženého výsledku, je třeba celou tu dobrotu pěkně srovnat do sklenice, zalít olejem tak, aby bylo vše ponořené, důkladně uzavřít, aby dovnitř nepronikl vzduch, nechat při pokojové teplotě a čekat. Po dvou až třech dnech se sýr krásně proleží. Sýr dále uchovávejte v chladu, kde vydrží 1 – 2 týdny.
Inspirujte se:
Rychlokvaška od Znojma
Indredience: 3 Sedlčanské Smetanové, 1 menší čerstvá červená paprika, 4 čerstvé okurky nakládačky, 1 červená cibule, 2 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce domácí čalamády nebo kysaného zelí, čerstvě namletý pepř, špetka hrubozrnné soli, 150 ml slunečnicového oleje.
Postup: Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky a nechejte chvíli povolit. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka. Papriku zbavte jadřinců, a nakrájejte na tenčí proužky. Okurky si očistěte kartáčkem, slupku nemusíte loupat a pokrájejte na silnější proužky. Čalamádu nechejte v nálevu.
Začněte vrstvit do sklenice. Nejdříve nasypejte vrstvu dýňových semínek, poté prokládejte trojúhelníčky hermelínu, spolu se zeleninou a čalamádou i s nálevem. Zasypávejte solí, pepřem. Takto střídejte, dokud není sklenice takřka zaplněná. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem.
Očistěnou sklenici zaklapněte a nechejte uležet 2 dny na pokojové teplotě. Moravskou zeleninovou bombu si dopřejte jako přílohu k domácímu uzenému, ideálně se sklenkou moravského muškátu k tomu.
Plzeňský pivák pod pultem
Ingredience: 3 Sedlčanské Romadury, 1 bílá cibule, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce nakládaných perličkových cibulek, pár kuliček černého pepře, lžička červené papriky, lžička soli, 3 lístky bobkového listu, 1 hrst slunečnicových semínek, 2 dcl plzeňského piva, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 150 ml slunečnicového oleje
Postup: Romadury si rozkrojte a posypte z obou stran červenou paprikou a zlehka potřete hrubozrnnou hořčicí, nechte chvíli odležet. Můžete přiklopit.
Česnek a obě dvě oloupané cibule si nakrájejte na kolečka. Kolečkem červené cibule proložte Romadur a přiklopte.
Proložené sýry začněte vrstvit do sklenice, spolu s červenou a bílou cibulí. Zasypávejte slunečnicovým semínkem a černým pepřem.
Nakonec si rozmíchejte v nádobce, ze které se Vám bude dobře nalévat, olej, hořčici a Plzeň, červenou papriku a sůl. Zalejte jimi sýr, tak aby nebyla sklenice úplně vrchovatá. Zaklapněte a nechejte uležet 2 dny při pokojové teplotě. Tento „pivák“ se nejlépe hodí zakusovat pivním rohlíkem a k tomu nesmí chybět kyselý okurek.
Pikantní Vysočan z Horácka
Ingredience: 2 Sedlčanské Hermelíny pikantní, 50 g najemno nakrájených koleček vysočiny, 100 g nakládaného celeru, 2 jarní cibulky, 1 chilli paprička, 2 lžíce rajského protlaku, 3 beraní rohy – čerstvé nebo předem naložené, 1 lžička soli, 1 lžička kuliček pepře 4 barev, 150 ml řepkového oleje.
Postup: Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechejte chvíli odpočinout na pokojové teplotě.
Jarní cibulku si očistě a nakrájejte na silnější proužky. Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči! Pokud použijete čerstvý celer, také si jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte i trochu šťávy v něm.
Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.
Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem, který je právě pro Horácko jako takové nejvyužívanějším, díky řepce olejné, která se zde hojně pěstuje.
Sklenice řádně zaklapněte, nechejte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.
Další recepty ze všech koutů republiky najdete na stránce www.skvelenalozenecesko.cz
Zdroj: Sedlčanský / komerční sdělení