Rybí polévka – klasika, která nemůže u štědrovečerní večeře chybět. S projektem Zrozeno v EU vám přinášíme netradiční recept na tento pokrm.
Na rybí vývar budeme potřebovat:
• 500g odřezků z ryby (může být pstruh, kapr, štika, nebo mix)
• 1 veliká cibule
• 1 svazek petrželové natě
• 2 mrkve
• 2 petržele
• 1 celer
• Nové koření
• Pepř
• Sůl
• 1,5 litru vařící vody
Příprava vývaru je velice jednoduchá. Mrkev, petržel, cibuli a celer oloupeme a rozkrojíme. Takto připravenou zeleninu dáme do hrnce, zalejeme vařící vodou, přidáme koření, petrželovou nať a odřezky z ryb. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu. Čím déle, tím lépe. Následně vývar přecedíme. Takto připravený vývar můžeme dále použít, nebo jej zamrazit.
Sytá rybí polévka
• 2 bílé cibule
• 2 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• 200g mrkve
• 200g celeru
• 100g petržele
• 200ml rajčatového protlaku
• Litr rybího vývaru
• Půl lžičky uzené papriky
• Půl lžičky mletého kmínu
• Sůl
• Bobkový list
• 500g rybího masa (pstruh, kapr, štika, mix…)
• Čerstvý koriandr
Cibuly a česnek nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpáleném oleji. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Zeleninu posypeme mletou paprikou a kmínem a chvíli restujeme. K zelenině přidáme rajčatový protlak, rybí vývar a ryby nakrájené na větší kostky. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžeme podlít ještě více vývarem. Vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme zhruba 30 minut, dokud zelenina úplně nezměkne. Jakmile je polévka hotová, vyndáme bobkový list a servírujeme. Před podáváním posypeme polévku nasekaným koriandrem.
Zdroj: Zrozeno v EU / komerční sdělení