Pryč s kyselostí aneb jen v zásaditém prostředí může být tělo zdravé

V naší populaci se stále častěji potýkáme s nejrůznějšími alergickými projevy či nemocemi, které zdánlivě nemají viníka. Jejich původ má však často jednoho jmenovatele, byť na něj není poukazováno – kyselé prostředí v organismu. Jak vzniká a co v těle způsobuje? A proč je třeba zařadit do stravy zásadotvorné potraviny? Dočtete se níže.

Zásadité prostředí udržuje zdravé pH
Nevyvážená a nesprávná strava, nedostatek tekutin, nedostatečné žvýkání potravin, dlouhodobý stres, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace bílé mouky či cukrů – to vše jsou důvody toho, proč v našem organismu vzniká kyselé prostředí. V jeho důsledku jsme unavení, bolí nás hlava, potýkáme se střevními potížemi, máme alergie či jiné problémy. Jak z toho ven? Změnit kyselé prostředí na zásadité – tedy takové, které bude mít pH v rozmezí mezi 7,35 až 7,45. Jak na to? Začleňte do stravy zásadotvorné potraviny.

Zásadotvorné potraviny odstraní řadu potíží
Co tedy jíst? Mezi potraviny, které jsou zásadité, patří zeleninové a ovocné šťávy, čerstvá zelenina, tuky a oleje lisované za studena, zelený čaj, houby, nepasterizované syrové mléko či třeba rozinky. K oslazení pak poslouží stévie či med. Pokud byste chtěli vytvořit žebříček top zásadotvorných potravin, pak by na něm byly tyto: citron, grapefruit, chřest, petržel, brokolice, česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, ječmen a cibule.

Doplňujte i vitamíny
Kromě zásadotvorné stravy je však třeba myslet na její vyváženost a doplňování potřebných vitamínů a minerálů. Potraviny představují takzvané makroživiny, nesmírně důležité jsou ale i mikroživiny, a to zejména vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tuku, které zajišťují správné fungování lidského těla.

Nezapomeňte, že při konzumaci potravin obsahujících vitamíny rozpustné v tuku je také třeba začlenit konzumaci zdraví prospěšných tuků, aby se tyto vitamíny mohly uvolnit a vstřebat – ve vaší stravě by proto neměly chybět ani kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semínka či rybí tuk.

Zdroj: Jak v kuchyni / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ferragamo představuje první dámskou vůni, která vznikla pod kreativním vedením Maximiliana Davise. „Fiamma“ v italštině znamená plamen – symbol inspirace

Dnes si bez mikrovlnky, robotického vysavače nebo kávovaru neumíme představit ráno. Ale co naše babičky? Ty žily bez těchto moderních

Domov si vytváříme roky, někdy celý život. Ale když přijde pohroma, rozhoduje pár čísel na papíře – hodnota, na kterou

Přidejte se k nám