Roman Vaněk, ředitel Pražského kulinářského institutu (přední kuchařská škola v ČR), je autorem řady kuchařek a gastronomických publikací. Tentokrát se rozhodl vytvořit precizního, moderně zpracovaného, průvodce českou jídelní klasikou. Spolu s šéfkuchaři Prakulu (bývalým a současným ) Václavem Fričem a Zdeňkem Marcínem vytvořili v knize Poklady klasické české kuchyně soubor bezmála dvou set receptů, připravovaných krok po kroku. Kniha obsahuje také českou pekařskou klasiku, na které spolupracoval s vynikajícím pekařem a také lektorem Prakulu Martinem Hanusem.
Předmluvu Vaňkových „POKLADŮ“ napsali velcí milovníci a ochránci poctivé české gastronomie – kníže Karel Schwarzenberg, šéfkuchař Jaroslav Sapík a Jitka Rákosníková – šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Každý recept je pečlivě popsán a fotograficky zdokumentován, což orientaci v něm i jeho přípravu ještě zjednoduší.
Pro recepty sáhl autor do skutečně klasické české kuchyně, jakou vařily naše babičky – název tady skutečně nelže, jde o opravdové poklady. Od poctivé hovězí polévky, přes huspeninu, škvarky, utopence, řízek s bramborovým salátem, koprovku, rajskou, svíčkovou, šípkovou, tatarák, jehněčí, vepřové, telecí, vnitřnosti, drůbež, divočinu, ryby, krupicovou kaši, koláče, až po vánoční cukroví.
Recepty najdeme v nové knize Poklady klasické české kuchyně jak složitější, tak zcela základní, včetně velmi zdařile zpracovaných tipů. Všechny jsou ale zpracovány pečlivě a přehledně tak, aby byly čitelné a hlavně proveditelné doslova pro každého. Po dlouhé době je tady nová příručka, která si mezi klasickými českými kuchařkami bezpochyby najde své čelní místo.
text: redakce, Pražský kulinářský institut / foto: bigstock, Pražský kulinářský institut / komerční sdělení