Paprika se může stát vaším spalovačem tuků, kontrolorem cholesterolu, ochráncem srdce, posilovačem imunitního systému nebo třeba jen dobrou svačinou. V každém případě je tato zelenina plná zdravotních výhod.
Papriky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, zejména pak papriky červené. Jsou také dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínů skupiny B, železa (prvek nezbytný pro růst buněk, vytváření červených krvinek i k přenosu kyslíku do celého těla), fosforu a hořčíku (důležité pro silné kosti, dobré svalové i nervové funkce, pro klidný srdeční tep), mědi, zinku, draslíku, manganu a selenu. Potraviny s vysokou antioxidační aktivitou a protizánětlivými účinky, jako jsou papriky, jsou velmi dobré pro kardiovaskulární systém. Hlavním zdrojem pálivosti paprik je pak kapsaicin, který zrychluje metabolismus a tím podporuje spalování tuků.
V obchodech jsou běžně k dostání zelené, žluté, oranžové a červené papriky. Zelená paprika je vlastně nezralou sestrou svých vyspělejších sourozenců. I přes to, že je sklizena předčasně, jsou v ní zastoupeny vitamíny A, C i beta-karoten. Žluté a oranžové papriky jsou sklízeny později, obsahují téměř dvojnásobné množství vitamínu C, ale jen asi třetinu vitamínu A a beta-karotenu, oproti paprikám zeleným. Červené papriky jsou sklízeny v pozdní fázi zralosti a jejich výživová hodnota tak značně předstihuje zelené, žluté i oranžové papriky. Mají nejvyšší obsah vitamínu A, C i beta-karotenu, vitamínu A obsahují asi 10x více, než papriky zelené. Všechny druhy paprik jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která ve vás udrží déle pocit sytosti, snižuje riziko vzniku zažívacích potíží, onemocnění srdce a obezity.
Nejvyšší výživovou hodnotu mají papriky při konzumaci za syrova. Vařením v nich snižujete množství vitamínu C.
text: redakce / foto: bigstock