Pod pojmem rostlinný olej si většina z nás vybaví jako první olej olivový. Rostlinných olejů se však vyrábí daleko více druhů, každý má své specifické vlastnosti a využití. Víte například, že olej z vlašských ořechů má blahodárné účinky na funkci srdce a cév?
Zdroj živin
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu, tedy více než mají mandle či lískové a burské oříšky. Nejchudší je na sacharidy, zato však obsahuje až 14 % vysoce kvalitních proteinů.
Olej z vlašských ořechů je výborný pro děti, těhotné ženy a kojící matky i pro domácí mazlíčky.
Díky svému blahodárnému vlivu na naše zdraví, především na srdce, si vlašský ořech získal vynikající pověst. Olej z vlašských ořechů je výborný pro děti, těhotné ženy a kojící matky i pro domácí mazlíčky. Několik klinických studií prokázalo, že konzumace oleje z vlašských ořechů v těhotenství snižuje riziko výskytu alergií u dětí.
Částečná náhrada za ryby
Vlašské ořechy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, podílejí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Pokud nejíte ryby a mořské plody, nahradit je, alespoň co se obsahu kyseliny linolové týče, můžete právě vlašskými ořechy. Tato kyselina mimo jiné zabraňuje vzniku sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy.
Zdroj železa, vitamínů a stopových prvků
Olej z vlašských ořechů má vysoký obsah stopových prvků, železa, vitamínů a antioxidantů. Látky obsažené v tomto oleji, zejména Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny, vitamín E, vitamíny skupiny B a C, železo a mangan jsou velmi důležité pro celý organizmus. Mají blahodárný vliv na funkci srdce a cév, snižují hladinu cholesterolu, chrání před srdečně-cévními onemocněními. Olej z vlašských ořechů příznivě působí na centrální nervový systém, zlepšuje paměť, napomáhá čištění krevního řečiště, podporuje vývoj tělních buněk, zpomaluje proces stárnutí buněk, zvyšuje schopnost koncentrace, vyrovnává tlak. Udržuje zdravou mikroflóru ve střevech a chrání je proti rakovině.
Další vitamíny a látky obsažené ve vlašských ořeších
Vlašské ořechy obsahují mnohem více zinku než ryby či jakékoli jiné maso (kromě jater) a také mědi. Dále fosfor a draslík (zároveň neobsahují příliš sodíku, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu), železo, hořčík, vápník a mangan (na nějž jsou maso, ryby a vejce chudé), vitamíny B1, B2, B3 (niacin), B6.
Využití oleje z vlašských ořechů
Olej lisovaný za studena z jádra vlašského ořechu má vysoký obsah jódu a velmi příjemnou chuť i aroma. Olej z vlašského ořechu můžete používat jak vnitřně – pozitivně působí na játra, žlučník, dýchací cesty a na látkovou výměnu, díky oříškové chuti se výborně hodí například do salátů, tak zevně – protože patří k vysychavým olejům, je vhodný k ošetřování mastné pokožky a smíšené pokožky, která má tendenci se mastit. Působí příznivě při zevních masážích celého těla.
text: redakce / foto: bigstock