Dlouhé tisíce let si naši předkové pochutnávali na tuku a pokrmy si řádně mastili – sádlem, slaninou, máslem. Až ve dvacátém století přišli vědci s objevem, že příliš mnoho živočišného tuku způsobuje zvýšenou hladinu cholesterolu. Jenže naši předkové zvýšeným cholesterolem netrpěli. Jak je to možné? Jistě, měli víc pohybu… ale především jedli mnohem barvitěji.
Co se týká tuků, nerozlišovali pouze mezi živočišným a rostlinným, ale i mezi rostlinnými oleji jako takovými. Kromě dnes nejběžnějšího slunečnicového (který denně používá naprostá většina Čechů) jedli, vařili a ochucovali si pokrmy také sezamovým, konopným, lněným a řepkovým olejem. Dokonce si lisovali olej z pecek meruněk či švestek. Díky tomu, že každý olej pocházel z jiné rostliny, obsahoval trochu odlišný podíl vitamínů a minerálů, dodávali naši předkové svému organismu daleko více cenných látek než my dnes. A vysokým cholesterolem netrpěli.
Na hladinu cholesterolu totiž nemá vliv pouze množství živočišného tuku a nedostatek pohybu, ale také špatný poměr mezi různými typy olejů – respektive mezi nenasycenými omega 3 a polynenasycenými omega 6 mastnými kyselinami. Správný poměr by měl být omega 6 (např. slunečnicový olej): omega 3 (např. řepkový olej) = 5:1. Reálně ovšem přijímáme tuků omega 6 výrazně více oproti omega 3 – až 20:1.
Pokud chcete být zdraví, štíhlí a mít v pořádku hladinu cholesterolu v krvi, nesmíte se vyhýbat žádnému typu oleje, naopak zařazujte i ty méně běžné, jako například řepkový či lněný olej, které obsahují z olejů největší množství omega 3 mastných kyselin. Konkrétně řepkový olej je vyhledávaný právě pro to, že obsahuje ideální poměr obou mastných kyselin.
Omezte slunečnicový olej
Hlavní složkou slunečnicového oleje je polynenasycená kyselina omega 6, které má naprostá většina Čechů nadbytek. Přestože i ona pozitivně ovlivňuje lidské zdraví (je nezbytná pro správnou funkci mozku, růst a vývoj organismu, obnovu kůže a vlasů), obecně bychom měli v příjmu slunečnicového oleje ubrat a nahradit ho třeba právě řepkovým olejem. Stačí lžíce a půl denně!
Obohaťte svůj jídelníček o „nové“ oleje
Je ale potřeba vědět, jak které oleje používat. Například nerafinovaný řepkový olej se hodí do studené kuchyně, zatímco rafinovaný snese i dlouhé smažení. Pokud chcete rozšířit svůj jídelníček, nezatracujte ani hotové produkty, které obsahují ne tak běžné oleje. Například ten řepkový seženete nejenom v surovém stavu, ale najdete ho třeba i v majonézách a tatarkách. V „natur“ podobě (bez konzervantů, barviv, aromat a ochucovadel) jsou k dostání například od Spaku. Vyzkoušet můžete i novou tatarku pikantní. Je také bez umělých aditiv, ochucená paprikou a chilli.
Nenahraditelný řepkový olej
Pamatujte, že důležitá je variabilita. Nepomůže vyměnit rozšířený slunečnicový olej pouze za oblíbený olivový. Ten totiž obsahuje maximálně 1 % kyseliny omega 3. Zatímco řepkový olej 12 %. Místo toho je olivový olej bohatý na omega 9 mastné kyseliny. Ty jsou pro lidské zdraví rovněž velice přínosné, nicméně na hladinu cholesterolu v krvi mají neutrální vliv – nezvyšují ji, ani nesnižují.
zdroj: Spak / komerční sdělení