Nevíte co vařit? Máme pro vás 2 skvělé recepty

Výživově velmi bohatá a snadno dostupná – to je čočka. Je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, obsahuje také významné minerály a vitamíny (např. B1, B6, kyselinu listovou, železo, hořčík, draslík…). Vzhledem k nízkému obsahu tuku je vhodná i pro diety zaměřené na snížení hmotnosti.

Čočka je snadno připravitelná, hodí se do celé řady pokrmů – od polévek až po přílohy.

Pro inspiraci jsme pro vás dnes připravili recept na Čočkový mix se žampiony.

Na 4 porce budete potřebovat:
250 g čočky beluga Menu Gold
100 g quinoy červené Menu Gold
100 g rýže basmati natural Menu Gold
1 lžíce řepkového oleje
1 cibule
1 žlutá paprika
400 g hnědých žampionů
1 středně velká mrkev
zeleninový vývar
100 g hrášku
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce provensálského koření
1 lžička ghee
sůl

Postup: Rýži, quinou a čočku beluga propláchneme a uvaříme podle návodu na obalech do měkka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony a očištěnou a nastrouhanou mrkev. Zalijeme trochou vývaru a cca 10 minut povaříme. Poté přimícháme uvařenou čočku beluga, hrášek a protlak, osolíme, okořeníme a povaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme ghee pro zjemnění chuti. Čočkový mix servírujeme s rýží a quinoou jako hlavní jídlo.

Náš tip: Pro lehčí stravitelnost můžeme vyměnit žampiony za hlívu ústřičnou.

Další skvělou potravinou je basmati rýže, ceněná zejména pro svou jemnou oříškovou chuť a výraznou vůni. Od běžné rýže se odlišuje nejen svou chutí, ale i výživovými hodnotami. Obsahuje důležité vitamíny a minerály, jako jsou mangan, hořčík, fosfor, zinek a železo, dále vitamíny B1 a B3.

Basmati rýže je skvělou přílohou k masu, rybám i zeleninovým pokrmům. My vám dnes představíme recept na Kořeněnou basmati rýži s halloumi.

Na 4 porce budete potřebovat:
300 g rýže basmati Menu Gold
250 g květáku
100 g červené cibule
2 stroužky česneku
20 g zázvoru
200 g sýru halloumi
Kari
Kurkuma
Řepkový olej
Chilli papričky

Postup: Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Květák nalámeme na menší růžičky, spaříme a zprudka zchladíme. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme spařený květák. Ochutíme kari a kurkumou. Přidáme uvařenou rýži a prohřejeme. Halloumi nakrájíme na kostičky, potřeme olejem a z obou stran krátce opečeme na rozpálené pánvi. Kořeněnou rýži s halloumi servírujeme ozdobenou nakrájenými chilli papričkami.

Zdroj: MC Consultant / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Výjimečná, úžasná, tradiční a v té nejvyšší kvalitě. To je mallorská sůl Flor de Sal d‘ Es Trenc. Objevte tajemství

Říjen je tradičně měsícem věnovaný prevenci rakoviny prsu a stejně jako každý rok se i letos k preventivní kampani Ostře

waterdrop® spojil své síly s neziskovou organizací Běhejme a pomáhejme útulkům. Stal se tak novým partnerem projektu Den Zvířat, který

Přidejte se k nám