Polévka je grunt. Toto známé rčení už alespoň jednou za život slyšel každý z nás. Polévka může být součástí oběda, nebo ji můžete podávat jako samostatné, plnohodnotné jídlo. Hodně lidí nejí například žádné ryby, někteří nejedí žádné maso, neznáme ale nikoho, kdo by nejedl žádnou polévku. Jaké polévky jsou u nás nejoblíbenější a co nám dávají?
Bramboračka s houbami
Brambory jsou jedním z nejbohatších zdrojů škrobu, vitamínů a minerálů (železo, mangan, vápník, hořčík, fosfor, zinek, měď, draslík), obsahují velmi málo tuku a cholesterolu. Jsou velmi dobrým přírodním zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Brambory se obecně považují za spolehlivý zdroj sacharidů pro diabetiky. Celer, obsažený v této polévce, je dobrým zdrojem minerálů, jako je sodík, vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor, obsahuje mnoho aminokyselin. Listy celeru jsou potom velmi bohaté na vitamín A. Petržel je ceněna pro své antioxidační účinky. Obsahuje vitamín A, beta-karoten, vitamín C, E a lutein. Je dobrým zdrojem minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík, sodík, železo a fosfor. Listy petržele jsou bohaté na kyselinu listovou. Mrkev je bohatá především na antioxidanty, vitamíny a vlákninu, je mimořádně dobrým zdrojem karotenů, vitamínů skupiny B a vitamínu A, obsahuje také nezanedbatelné množství vitamínu C a minerály: vápník, draslík, mangan, fosfor a měď. Cibule je dobrým zdrojem křemíku, draslíku, síry, antioxidantů a vitamínů skupiny B. Houby obsahují velké množství vitamínu B2 (riboflavin) a B3 (niacin).
Hrášková
Hrášek je jednou z nejvíce výživných luštěnin, obsahuje velmi málo kalorií, zato množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, je dobrým zdrojem bílkovin, rozpustné i nerozpustné vlákniny. Niacin, přítomný v hrášku, snižuje špatný cholesterol, vitamín K pomáhá při vstřebávání vápníku, což je velmi důležité pro zdraví kostí. Čerstvé lusky jsou vynikajícím zdrojem kyseliny listové a dobrým zdrojem kyseliny askorbové, důležitých vitamínů skupiny B a mnoha minerálních látek, jako je vápník, měď, mangan, zinek a železo.
Rajčatová
Rajčata mají velmi nízký obsah tuku a nulovou hladinu cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů (zejména lykopenu), vlákniny, vitamínů a minerálů. Často jsou dietology doporučována při různých dietních programech. Rajčata obsahují množství vitamínů – A, C, D, F, K, celý soubor vitamínů skupiny B, dobře poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Obsahují thiamin, niacin, hořčík, železo, mangan, fosfor a měď. Beta-karoten v rajčatech ochrání vaši kůži před poškozením sluncem, vitamín K a vápník posílí vaše kosti. Rajčata jsou dobrou volbou pro ty, kteří potřebují udržet hladinu cukru v rovnováze, jsou dobrým zdrojem chromu, který hladinu cukru v krvi pomáhá regulovat. Rajčata jsou také bohatá na karotenoidy a bioflavonoidy, které jsou známé jako protizánětlivá činidla.
Česnečka
Česnek je ceněn především pro své antibakteriální a antivirové vlastnosti, obsahuje velké množství pozoruhodných živin, minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je považován za jednu z nejcennějších potravin na planetě. Je dobrým zdrojem vápníku, mědi, hořčíku, manganu, fosforu, jódu, selenu, zinku a železa, je bohatý na vitamín A, B6 a vitamín C. Klíčovou léčebnou složkou česneku je alicin, který je znám pro své antibakteriální, antivirové a antioxidační vlastnosti. Antiseptické, protiplísňové a nutriční vlastnosti česneku posilují imunitní systém a tím snižují pravděpodobnost nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Konzumace česneku může pomoci při léčbě plísňových kožních infekcí, jako je například pásový opar nebo bradavice. Je velice bohatý na quercetin, který pomáhá snižovat uvolňování histaminu a dalších alergických nebo zánětlivých chemických látek v těle.
Pokud by se vám přínos těchto polévek pro vaše zdraví zdál malý, do mnoha z nich si můžete přidat i některé z bylin, které navíc obohatí i jejich chuť a aroma.
text: redakce / foto: bigstock, dreamstime