Moxováním k udržení trvalého zdraví

Jste zesláblí, trpíte častými zažívacími potížemi, depresemi či například problémy spojenými s menstruací? Vyzkoušeli jste už všelijaké rady, od indikace různých léků, přes masáže a cvičení? Nic nepomáhá? Vyzkoušejte působení tepla a kouře z léčivých bylin na akupunkturní body těla – moxování.

Co je moxování?
Moxování má v orientu již tisíciletou tradici, u nás se o něm však příliš neví. Moxování spadá do tradiční čínské medicíny, v podstatě funguje na principu akupunktury. Je založeno na působení tepla a kouře z léčivých bylin na akupunkturní body, pomocí tzv. moxy, která svým vzezřením připomíná doutník. K tomuto účelu nejčastěji slouží pelyněk (jeho vůně u většiny lidí navozuje pocit uvolnění), zázvor a některé další léčivé byliny. Teplem ze zapáleného „doutníku“ se aktivují akupunkturní body, čímž dochází k vyrovnání energií v těle a schopnosti organismu čelit škodlivinám. Hořící konec „doutníku“ se samozřejmě nedotýká přímo kůže, nýbrž je od ní vzdálen zhruba jeden až dva centimetry. V podstatě se začíná zahřívat cca dva centimetry od kůže, a jak se bod zahřívá a „zvyká“ si na teplo, automaticky se přibližuje až na centimetr.

Pro moxování je nejdůležitější znalost akupresurních bodů a tradiční čínské medicíny.

Účinky moxování
Moxování napomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu a prokrvení, zrychluje látkovou výměnu, uvolňuje ztuhlé svalstvo a stabilizuje nervový systém. Moxování také rozšiřuje cévy, čímž zpomaluje pulz a snižuje krevní tlak. Pomáhá při bolestech kloubů a svalových spasmech, potížích spojených s ovulací, menopausou nebo menstruačními bolestmi. Pro moxování je nejdůležitější znalost akupresurních bodů a tradiční čínské medicíny.

Kdy není moxování vhodné?
Moxováním nelze ošetřovat obličej, zejména pak části kolem očí a vlasových kořínků. Kontraindikací je případná alergie na pelyněk (jiné využívané byliny) nebo kouř.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám