Mořské soli, zejména soli z Mrtvého moře a himalájské soli, obsahují velké množství přírodních minerálů, včetně hořčíku, vápníku, draslíku, sodíku, bromu a chloridů. Ty mají velký vliv na zdraví a mladý vzhled naší pleti.
Koupele
Kůže je největším orgánem těla. Mnoho lidí, kteří se pravidelně koupou v mořské soli, mají za to, že jejich pleť je jemnější a pevnější. Magnézium v mořské soli pomáhá zbavit se přebytečné vody v těle, zpomaluje stárnutí pleti a tiší nervový systém. Sůl je využívána při léčbě kožních a respiračních onemocnění, ničí bakterie a plísně. Při zevním použití má protizánětlivé účinky. Je skvělým čističem a rozptylovačem negativní energie. Mořská sůl pomáhá snižovat kyselost v těle. Slaná voda proniká při koupeli do pórů, a následně je absorbována do krevního řečiště. Odtud sůl pomáhá odstranit nahromaděnou kyselinu mléčnou.
Slaná voda proniká při koupeli do pórů, a následně je absorbována do krevního řečiště.
Koupelím v mořské soli by se měli vyhnout těhotné ženy, lidé s vysokým krevním tlakem a dýchacími potížemi, a také ti, s příliš suchou kůží.
Mořskou sůl, ke svým koupelím, můžete použít samostatně, nebo v kombinaci s vonnými květy bylin, či s esenciálními oleji. Dnešní trh nabízí široký výběr těchto solí.
Exfoliace
Exfoliace je kosmetická proceduru, která vaši pleť zbaví odumřelých kožních buněk, které způsobují její zašedlý vzhled. Výrazně tak zlepšuje účinnost následné (například hydratační) péče. Exfoliace zlepšuje krevní oběh a stimuluje hojení kůže. Pro své hluboce čistící účinky a velké množství minerálů, by se mořská sůl mohla zdát logickou volbou pro čištění pokožky obličeje. Většina dermatologů však, před častým používáním mořské soli k čištění obličeje, varuje. Pro většinu typů pleti je totiž tato sůl příliš hrubá a mohlo by dojít k jejímu poškození. Lidem se suchou kůží, náchylnou k olupování, se nedoporučuje používat k exfoliaci mořskou sůl více, než jednou týdně. Ti s mastnou pletí pak mohou touto procedurou projít 2x týdně. Pokud máte citlivou pokožku, vyhněte se exfoliaci pleti úplně.
Mořská sůl si zachovává velké množství minerálních látek.
Mořská sůl v kuchyni
Mořská sůl se získává odpařením mořské vody. Obvykle není vůbec zpracovávána, nebo pouze minimálně. Proto si zachovává velké množství minerálních látek. Někteří gurmáni věří, že mořská sůl chutná lépe (zejména maso a zelenina, připravené s mořskou solí), než sůl kuchyňská, a to zejména díky své hrubší struktuře a obsahu minerálních látek. Jediné, v čem se kuchyňská a mořská sůl neliší, je obsah sodíku. Toho mají obě soli zhruba 40%. Konzumujete-li tedy více soli, neboť používáte tu mořskou a věříte, že obsahuje méně sodíku, vystavujete se tak riziku vysokého krevního tlaku, což zvyšuje riziko onemocnění srdce. Od roku 1920 se do kuchyňských solí přidává jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.
Nebezpečí pro armatury
Je třeba si uvědomit, že solné směsi mohou mít negativní dopad na některé typy potrubí. Před používáním těchto směsí je tedy lepší poradit se s instalatérem, zda by právě váš odpadní systém nemohl být náchylný k poškození koupelovou solí.
text: redakce / foto: bigstock