Marmeláda: Věděli jste, že…?

Marmeláda má svůj původ významně spojený s ovocem a jeho způsobem uchování, aby mohlo být konzumováno i mimo sezónu. Přestože moderní marmeláda je často zaměňována s džemem, historický původ slova a význam se liší. Slovo „marmeláda“ má kořeny v arabském slově „marmal“, což znamená pastu nebo konzervovaný ovocný produkt. Arabská kultura sehrála klíčovou roli ve vývoji a šíření techniky konzervace ovoce, a to i do evropského prostředí. Džem je také sladký pokrm vyrobený z ovoce a cukru, avšak na rozdíl od marmelády jsou kousky ovoce v džemu mnohem menší a jsou rozprostřeny po celém pokrmu. Džem má proto mnohem hladší konzistenci.

První zmínky o výrobě marmelád se datují až do starověkého Řecka a Říma, kde se ovocné pasty vyráběly a uchovávaly jako sladké pamlsky nebo léčivé přípravky. Tyto pasty se však lišily od dnešních marmelád, neboť tehdy nebyl používán cukr. Konzervace spočívala v sušení nebo vaření ovoce v medu nebo šťávě, což pomáhalo prodloužit trvanlivost. V průběhu času se technika výroby marmelád zdokonalovala. V 17. století se objevily první pokusy o získávání cukru z cukrové třtiny a cukrové řepy, což umožnilo masovější výrobu marmelád i pro širší obyvatelstvo. Zároveň se začalo používat více ovoce a cukru, čímž se vytvářela sladká a hustá směs, dnes známou právě jako marmeláda.

Jedním z předních výrobců této pochoutky je samozřejmě Španělsko. Historie marmelád ve Španělsku taktéž sahá hluboko do minulosti. Země plná slunce a bohatého ovoce vždy byla ideálním místem pro pěstování ingrediencí potřebných k výrobě této sladké lahůdky. První zmínky o marmeládách v této oblasti sahají do doby Maurského království, kdy do Evropy doputovaly nové ingredience, jako třeba citrusové plody. V průběhu staletí se recepty a techniky výroby marmelád vyvíjely a mísily se s místními tradicemi.

Jaké zajímavé druhy si můžete sami připravit doma?
Existuje celá řada příchutí i kombinací, které zvládnete vykouzlit i ve své kuchyni. Například pomerančová marmeláda, která skloubí sladkou chuť s lehkým hořkým nádechem. Věděli jste, že marmeládu si vychutnáte i v kombinaci s různými druhy sýra nebo masa? Ideální je k tomuto použití fíková marmeláda, vyrobená samozřejmě z čerstvých fíků. Nebo zkuste rajčatovou marmeládu, která spojuje sladkou a pikantní chuť a může být obohacena bylinkami a kořením.

Rádi experimentujete a jste milovníky neobvyklých chutí? Pusťte se do výroby chilli marmelády. Kombinace chilli papriček a ovoce vytváří zajímavý kontrast mezi sladkostí a pikantností, což dává chilli marmeládě zvláštní a návykovou chuť. “Ovoce se opracuje, vloží do hrnce, trochu pomačká, přivede k varu. Následně se vloží pokrájená chilli paprička. Určitě by se dalo použít i chilli koření, ale čerstvá paprička je samozřejmě lepší. Pokud chcete marmeládu jemně pálivou, (velmi záleží na druhu papričky) tak doporučuji papričku jen rozkrojit, a před zasypáním cukrem vyndat.” říká Kryštof Čonka, zakladatel Spicy Munchies.

Chilli marmeládu můžete použít jako glazuru na pečená masa nebo ji smíchat s olejem a bylinkami na vytvoření pikantní marinády. Pikantní marmeláda může být také použita v dezertech. Kombinuje se s čokoládou, zmrzlinou nebo třeba palačinkami. “Pokud chcete experimentovat i s chutí paprik, tak žluté habanero se skvěle snoubí s mangem, a celkově exotickým ovocem. Obecně se ale držím svého pravidla, jaká barva ovoce, taková barva papričky.” dodává Čonka.

Domácí marmeládou oslníte nejen návštěvu, ale také je to skvělý dárek. Vyrobte každému jedinečnou příchuť, dozdobte sklenici hezkou mašlí nebo jmenovkou a osobitý dárek je na světě.

Pamatujte, že správné uchování marmelády je klíčové pro zajištění její bezpečnosti a chuti. Pokud si nejste jisti, zda je marmeláda stále kvalitní, raději ji nepoužívejte. Marmelády mají samozřejmě různou trvanlivost v závislosti na druhu ovoce a použitých přísadách. Obvykle se marmelády mohou skladovat několik měsíců až jeden rok. Po otevření sklenice marmelády ji uchovávejte v lednici. I když marmelády obsahují cukr, chladnější teplota pomůže zachovat jejich kvalitu a čerstvost.

Zdroj: edelikatesy.cz, foto: bigstock / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám