Léto pomalu, ale jistě klepe na dveře, a tak si můžeme začít postupně pochutnávat na letošní první úrodě kvalitního ovoce a zeleniny, kterou jsme zakomponovali do našich nových receptů. Dnes si společně připravíme brokolicový krém s krutony. Doporučujeme vařit vždy ze surovin a výrobků, které mají na obalech logo kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Brokolicový krém s krutony
Polévka, ze které vedle brokolice s každým soustem ucítíte v ústech svěžest, čerstvost a příchod léta. To všechno v sobě skrývá tento brokolicový krém, a proto je doslova radost jej připravovat. Je navíc velmi výživný a sytý. Pyré, které obsahuje veliké množství zeleniny v podobě čerstvé brokolice, brambor, cibule
a česneku, jsme zjemnili kvalitní smetanou. Zeleninu doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 min.
Náročnost: *
Ingredience:
Brokolicový krém
500 g čerstvé brokolice
1 l zeleninového vývaru
1 žlutá cibule
100 g másla
250 ml smetany 30%
200 g brambor
2 stroužky česneku
podle chuti sůl, pepř
Krutony
4 krajíce toastového chleba
Postup: Brokolicový krém
1. Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci zpěníme na másle. Do hrnce dále přidáme očištěnou brokolici s košťálem.
2. Oloupeme a na kostky nakrájíme brambory, očistíme česnek a společně přidáme k brokolici.
3. Veškerou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
4. Vaříme na mírném plameni přibližně 35 minut.
5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a krátce povaříme.
6. Dochutíme solí a pepřem.
Krutony
1. Krajíce toastového chleba nakrájíme na kostičky a na sucho opečeme v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.
Tip: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kostky. Ty přidáme ke zbytku brokolice v hrnci a společně povaříme. Základní zeleninový vývar si můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložíme do hrnce a zalijeme vodou, jako když chceme vařit polévku. Lehce osolíme a vaříme přibližně 45 minut.
Zdroj: Akademie kvality / komerční sdělení