Klasika tak trochu jinak

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Dnes představíme Bramboráčky na sádle s křenovým zelím.

Bramboráčky na sádle, čerstvé křenové zelí, smažená cibulka
Jaké plodiny a druhy zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne podzim? Nejspíš budou ve vašem výběru brambory, zelí a cibule. Pro podzimní měsíce není snad typičtější zeleniny. Tak proč si z ní nepřipravit skvělý pokrm? Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *

Ingredience:
700 g brambor
4 stroužky česneku
200 g sádla
2 vejce
100 ml mléka
120 g hladké mouky
1 hlávka bílého zelí
300 g žluté cibule
100 g čerstvého křenu
0,1 l vinného bílého octa
50 g krystalového cukru
1 polévková lžíce majoránky
sůl a pepř

Postup:
1. Jednu třetinu oloupaných brambor nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylé dvě třetiny brambor nastrouháme najemno. Z brambor důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mléko, 120 g hladké mouky, majoránku, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. V pánvi rozehřejeme sádlo a jednotlivé bramboráky smažíme do zlatova.
2. Bílé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme najemno. Zelí promícháme s nastrouhaným křenem, 50 g nakrájené cibule, octem, solí, pepřem, cukrem a necháme odležet.
3. Zbylou oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, obalíme ve zbytku hladké mouky a usmažíme na sádle do zlatova.

Tip: Slupky z brambor je škoda vyhazovat. Po důkladném umytí a zbavení nečistot je můžeme usmažit na oleji a máme bramborové lupínky. Pokud volíme zdravější variantu, připravíme lupínky v troubě. Po osmažení či upečení lupínky osolíme a okořeníme dle chuti.

Zdroj: Akademie kvality / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Jemná práce si žádá co nejpřesnější nástroje! Chloupky a pokožka v intimní oblasti se liší od pleti a chloupků jinde

Ne každý ví, že součástí kvalitních pojištění jsou i asistenční služby, která vám mohou velmi pomoci při haváriích a v

Imunita – slovo skloňované ve všech pádech. Slyšíme o ní v médiích, čteme v tisku, jsou jí plné sociální sítě.

Přidejte se k nám