Většina lidí spojuje kaviár se šampaňským a nějakou zvláštní příležitostí. Kaviár je však mnohem víc, než jen luxusním doplňkem svátečního stolu. Obsahuje tělu prospěšné vitamíny a minerály i omega-3 mastné kyseliny. Má regenerační a hydratační účinky na pleť, stimuluje regeneraci kůže, obsahuje acetylcholin, který je velmi důležitý pro nervovou soustavu.
Vitamíny
Kaviár obsahuje zejména vitamíny A a E, nazývané též vitamíny mládí, ale také vitamíny skupiny B a vitamín C. Vitamín A je nezbytný pro ochranu buněk, brání poruchám zraku a také vzniku vrásek a jemných linek na kůži. Vašemu imunitnímu systému pak pomáhá bojovat s infekcemi, viry a bakteriemi, podporuje růst a vývoj kostí. Vitamín E patří mezi významné antioxidanty, napomáhá správné funkci nervového systému, posiluje imunitní systém, je účinný v boji proti civilizačním nemocem, působí na různé kožní problémy, například na ekzém.
Minerály
Kaviár je bohatým zdrojem zinku a draslíku. Zinek je základní surovinou pro produkci kolagenu, podporuje pružnost kůže a pomáhá opravit poškozené tkáně. Draslík je účinný při snižování krevního tlaku, hraje důležitou roli při přenosu elektrických impulsů v srdci, pomáhá v boji proti ledvinovým kamenům a bolestem hlavy. Obsahuje také železo, které je nezbytné pro výrobu červených krvinek, pro zdraví buněk, pomáhá při výrobě myoglobinu.
Omega-3 mastné kyseliny
Tyto kyseliny jsou pro lidské zdraví nezbytné, tělo si je však samo nedokáže vytvořit. Mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, pomáhají snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění, snižují riziko vzniku nádoru tlustého střeva, pomáhají s různými alergiemi, posilují funkce mozku a nervové soustavy, podporují buněčnou regeneraci a zdraví očí…
Kaviár obsahuje až 70% vody, pomáhá tedy v pokožce těla udržovat vlhkost a redukovat vrásky a jemné linky. Je bohatý na antioxidanty, které pleť chrání před škodlivými vlivy životního prostředí, jenž urychlují stárnutí.
text: redakce / foto: bigstock