Sladké potěšení ve formě několika čtverečků čokolády si rád dopřeje každý. Pomáhá uspokojit chuťové pohárky a často se stává nejlepším přítelem při řešení problémů nebo ve stresových situacích. A těch je v předvánočním shonu nepřeberně. Co když ale v této hektické době zrovna držíte dietu a vaše chutě jsou silnější než vaše vůle? Jak moc vám čokoláda pomůže a naopak, jak vám v období diety může uškodit
Čokoláda v dietě není tabu, ale…
Je důležité, jak kvalitní čokoládu zvolíte. Regály v obchodních řetězcích nabízejí velký výběr čokoládových výrobků. Myslete ale na to, že ne každý výrobek pravou čokoládu opravdu obsahuje. Z různých náhražek čokolády jsou vyrobeny například mikulášské, vánoční nebo velikonoční postavičky. Na první pohled to poznáte podle názvu. Obloukem se vyhněte cukrovinkám nebo pochoutkám. Vždy si také zkontrolujte složení na etiketě. Podle něj budete bezpečně vědět, zda jde o skutečnou čokoládu nebo jen její napodobeninu.
Jakou čokoládu si při dietě můžete dopřát?
V redukčním režimu se rozhodně čokoládě nemusíte vyhýbat. Zaměřte se na kvalitní hořkou čokoládu s minimálním obsahem 70 % kakaa. Je bohatá na živiny. Tělu dodá vlákninu, minerály a také hořčík a železo. Kvalitu čokolády poznáte podle toho, že obsahuje minimálně 18 % kakaového másla a 35 % kakaové sušiny.
Tím hlavním, na co byste se měli u čokolád zaměřit, pokud držíte dietu, je množství cukru. Například v tabulce bílé čokolády tvoří cukr více než polovinu obsahu. Pokud čokoládu při dietě postrádáte opravdu hodně, pak vybírejte čokolády se sníženým obsahem sacharidů. Místo přidaného cukru v nich najdete přírodní sladidla, např. z kořene čekanky. Skvěle doplní váš jídelníček a vy se nebudete muset bát narůstajících kil. I když jsou tyto čokolády přizpůsobené dietnímu režimu, neznamená to, že můžete spořádat celou tabulku na posezení. Jedna nebo dvě kostičky bohatě postačí k tomu, abyste uspokojili vaše chuťové buňky, podtrhli oběd “sladkou tečkou” a zahnali chuť na sladké.
Ořechy v čokoládě se sníženým obsahem sacharidů také skvěle pomohou zahnat chutě na sladké a přitom neohrozit vaši váhu.
Vánočního pečení se nevzdávejte ani při dietě
Čokoláda je od svého objevení nepostradatelnou součástí cukrářského a pekařského světa. Skoro každý vanilkový výrobek má po boku i svou čokoládovou verzi. A když ne, je alespoň zdobený čokoládou. Čokoláda nepochybně patří jako součást cukroví i na vánoční stůl. Z vánoční pečení se ale lehce může stát zabiják vaší snahy shodit přebytečná kila nebo si udržet zdravou váhu. Zkuste na to letos jít s vánočním mlsáním jinak. Čokoládové produkty, na kterých si můžete pochutnat i při dietě, by určitě neměly obsahovat ztužené tuky ani nadměrné množství cukrů.
Nejjednodušší možností, jak neohrozit svou váhu, je nakoupit si na Vánoce hotové sladkosti se sníženým obsahem cukru a bez ztužených tuků. Nebo si můžete připravit vánoční čokoládové pochoutky doma sami. Cukr vyměňte za čekankový nebo třtinový sirup, místo klasické čokolády použijte mléčnou nebo hořkou se sladily. Klasické mouky nahraďte ořechovými a slazené kakao pravým holandským. S mírnou obměnou receptů na klasické cukroví tak dokážete snadno vykouzlit zdravější alternativy, na kterých si pochutnáte bez výčitek.
Zdroj: KetoMix, foto: bigstock / komerční sdělení