Mnoho z nás touží dostat se před létem zpátky do formy. A k tomu nám nejlépe pomůže právě se probouzející příroda. Využijte první jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale založte na nich rovnou celé jídlo.
Kde seženete jarní bylinky v nejlepší kvalitě?
Naštěstí už není výjimkou, že bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu. Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství, a máme u nich zaručené, že při jejich pěstování nebyla použita žádná chemie (tedy žádná průmyslová hnojiva, chemické postřiky apod.), poznáte podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop, kde si vše můžete objednat a nechat doručit domů.
Co by měl obsahovat jarní jídelníček?
Většina českých plodin má sklizeň ještě daleko před sebou, a tak se může zdát, že máme výběr lokálních čerstvých surovin trochu omezený. Ovšem jako základ stravy může sloužit u nás vypěstovaná a uskladněná zelenina, a to především kořenová. Z masa využívejte kuřecí, telecí nebo jehněčí. A pak samozřejmě nezapomeňte na čerstvé byliny, květy a později také první jarní zeleninu, jako jsou ředkvičky, chřest apod.
Za medvědem!
Další jarní bylinou s širokým polem využití je medvědí česnek. V posledních letech se z něj stal fenomén. Dostupné jsou už i mapy, kde si ho můžete nasbírat. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Má antibiotické a antioxidační schopnosti a je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Excelovat bude syrový i tepelně upravený.
Něco zeleného na každé jídlo
Svými drobounkými lístky a lehce štiplavou pikantní chutí se vyznačuje řeřicha setá. Obsahuje množství beta karotenu a vitamínů C a B1 a také minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje trávení a pomáhá při zánětech močového měchýře. Vařením hořkne, takže ji přidávejte do jídel ideálně až úplně na konci. A samozřejmě skvěle obohatí studenou kuchyni. Není nic jednoduššího než si ji nasypat na čerstvý chléb s máslem, nebo jí ozdobit polévku. Podobným způsobem můžete uplatnit třeba i pažitku, polníček nebo rukolu. Všechny tyto bylinky seženete v obchodě nebo přímo u sedláků.
Inspirace pro vaše jarní menu:
Kopřivový špenát se zastřeným vejcem
300 g listů z mladých kopřiv
1 větší bio cibule
2 stroužky bio česneku
1 lžíce bio másla
2 bio vejce
1 lžíce octa
Sůl, pepř
Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhnul žloutek.
Pesto z medvědího česneku
150 g bio medvědího česneku
100 ml olivového oleje
100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
2 lžíce strouhaného parmazánu
Sůl
Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.
Řeřichová polévka
2 bio brambory
2 menší bio cibule
2 stroužky bio česneku
olivový olej
400 ml bio vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
3 krabičky s bio řeřichou
sůl
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.
Nezmeškejte sezónu a připravte si tyhle skvělé jarní pomazánky!
Jaro je v plném proudu, a pokud jste ještě nevyměnili syté polévky za lehké pomazánky, teď je ten správný čas. Jejich výhodou je nekonečná variabilita. A to nejen co se týče ingrediencí, ale i způsobu využití. Namažte je na kousek dobrého pečiva a posypte čerstvými bylinkami, naplňte jimi zeleninu nebo si je vychutnejte jako dip k celozrnným krekrům!
Žervé je klasika, ale které je to nejlepší?
Oblíbeným základem pro nejen jarní pomazánky je čerstvý sýr, který známe pod názvem žervé nebo smetanový sýr. Jeho hlavní složkou bývá mléko, smetana a sůl. Čím méně obsahuje dalších přísad, tím bývá kvalitnější. Pokud na produktu navíc spatříte logo biozebry či biolistu, máte jistotu, že byl vyroben z bio mléka od krav z ekologického chovu a splňuje podmínky ekologické produkce. Zvládnete si ho vyrobit i doma!
Příprava základního domácího žervé je překvapivě jednoduchá, a výsledek za to stojí. Výhodou je, že si sami rozhodnete, jaké suroviny využijete, a tak budete znát jejich původ, kvalitu a případně i kontrolovat obsah tuku. A jak tedy na vlastní luxusní žervé v bio kvalitě? Potřebujete 2 kelímky (500 g) bio selského jogurtu, 1 kelímek bio zakysané smetany (250 ml) a pláténko. Celý proces probíhá zastudena. Začněte pečlivým promícháním jogurtu se smetanou, pak do velkého kastrolu přichystejte cedník s vystlaným plátnem, dovnitř vyklopte připravenou směs a plátno zaškrťte gumičkou nebo provázkem. Navrch položte pokličku, která směs zatíží. Přemístěte kastrol do ledničky na 1 celý den. Jak bude odkapávat tekutina, plátno občas znovu utáhněte. Druhý den je žervé hotové a je jen na vás, jestli ho dochutíte solí či nikoli. Rozhodně s ním pak zkuste připravit jeden z receptů pod článkem. Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Obsahuje celou řadu vitaminů skupiny B a minerálních látek. Zkuste s ní zadělat těsto nebo ji využít k omývání obličeje.
Kozí varianta pro fajnšmekry
Speciální kategorii tvoří tzv. kozí žervé neboli čerstvý kozí sýr. Od klasiky z kravského mléka se liší hlavně specifickou vůní a chutí, kterou někteří možná nemusí, ale jiní ji naopak milují. Některé farmy nabízejí výrobky z kozího mléka čerstvé, a to pouze v sezoně, která trvá od dubna do listopadu. Takže jestliže patříte mezi fanoušky kozích produktů, můžete se na některou z farem podívat i osobně.
Recepty:
Plněná rajčata s pomazánkou z vajíček a čerstvého sýru s ředkvičkami
5 bio vajec, uvařených natvrdo
1 svazek menších bio ředkviček
1 lžíce šťávy z limetky
1 krabičku s bio řeřichou
150 g bio žervé nebo čerstvého sýru
Sůl a pepř podle chuti
Vajíčka nakrájíme na kostičky. Ředkvičky pokrájíme nadrobno a řeřichu nasekáme. Poté smícháme se žervé a limetkovou šťávou a případně dochutíme solí a pepřem. Pokud bychom chtěli pomazánku jemnější, tak vejce i ředkvičky nastrouháme. Pomazánka je skvělá do čerstvých plněných rajčat nebo papriky, ale i namazaná jen tak na chléb.
Pomazánka z kozího žervé s bylinkami
200 g bio čerstvého kozího sýra
2 lžíce bio olivového oleje
3 lžíce bio bílého jogurtu
1 lžíce bio žervé
2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián)
Sůl a pepř podle chuti
Kozí sýr, žervé a olej důkladně promícháme nebo rozmixujeme. V misce pak směs smícháme s nasekanými bylinkami. Ochutíme solí nebo pepřem. Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku. Hotovou pomazánku dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.
Zdroj: Pepr Consulting / komerční sdělení