Jak skladovat ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina se u Čechů těší stále větší oblibě, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu . Přestože jsou tyto suroviny oblíbené, stále tvoří značnou část odpadu v našich domácnostech. A protože právě vrcholí podzimní sklizeň mnoha druhů ovoce a zeleniny, je ideální čas se společně podívat na to, jak ze sklizně vytěžit maximum díky správnému zpracování a uskladnění. A společně tak dokážeme zabránit plýtvání potravinami.

Začátek podzimu přináší ideální čas pro sklizeň úrody z našich sadů a polí. Sklízíme širokou paletu plodové i listové zeleniny, jako jsou dýně, cibule, zelí, brambory, mrkve, petržel, ale také stále dozrávající rajčata a cukety. Na řadu přicházejí také obiloviny, těch by se podle odhadů Českého statistického úřadu mělo u nás sklidit téměř 7 milionů tun . Sklízet se bude také například hrách, fazole a mák. Nyní je také čas na ovoce, včetně jablek, hrušek, švestek a hroznového vína. Nesmíme zapomínat ani na ořechy a houby. Pokud se rozhodnete nakupovat podzimní ovoce a zeleninu, je vhodné volit produkty od prověřených dodavatelů, jako jsou ty s logem kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Klíčovým krokem v péči o ovoce a zeleninu je správné skladování surovin. Obecně platí, že ideální podmínky zahrnují uchování v přítmí a při vhodné teplotě, která se liší podle druhu surovin. Mimo to existuje možnost zpracovat zeleninu různými způsoby, jako je konzervování, sušení nebo zamrazení. Pokud jde o nadbytek ovoce, existují různé způsoby jeho využití, včetně výroby džemů, kompotů nebo moštů.
Infografika podzimJak tedy správně skladovat podzimní ovoce a zeleninu?

Brambory
Věděli jste, že každý Čech sní průměrně 60 kilogramů brambor ročně a v Česku je registrováno 119 odrůd? A také, že nejvíce brambor se vypěstuje na Vysočině?

Jak si tedy brambory udržet co nejdéle čerstvé? V případě této oblíbené plodiny uděláte nejlépe, pokud zamezíte přístupu světla, zajistíte teplotu kolem 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Důležité je také, aby hlízy byly umístěné v prodyšném obalu, třeba v přepravce. Uchovávání brambor v ledničce nebo v pokoji se nedoporučuje kvůli nevhodné teplotě. Nízké teploty mohou způsobit, že škrob v bramboře se přemění v cukr. To může vést ke změně chuti brambor, což je nepříjemné, pokud je plánujete použít k vaření nebo pečení. Pokojová teplota naopak může způsobit, že brambory klíčí rychleji, což může rovněž vést ke ztrátě chuti a textury, a jsou náchylnější ke zkáze.

Cibule
Dostatečně suchou cibuli skladujte v temnu a chladu, podobně jako brambory. Dejte však pozor na to, aby tyto dvě plodiny nebyly v kontaktu – v opačném případě se vám obě začnou kazit. I zde platí, že cibule (a třeba ani česnek) nejsou vhodné ke skladování v chladničce.

Dostatečně suchou cibuli je nejlepší skladovat v temnu a na chladném místě, obdobně jako brambory. Je však důležité dát pozor na to, aby tyto dvě plodiny nebyly ve vzájemném kontaktu, protože to může vést k tomu, že se obě začnou rychle kazit. Je důležité poznamenat, že cibule (a stejně tak česnek) nejsou vhodné pro skladování v chladničce. Chladnička může způsobit, že cibule změkne a ztratí svou typickou chuť. Optimální teplota pro skladování cibule je kolem 7–10 °C s dobrou cirkulací vzduchu. Chladné a suché místo, například temný sklep nebo spíž, je ideální pro dlouhodobé uchování cibule.

Mimo to doporučujeme skladovanou cibuli pravidelně kontrolovat, případně odstranit zkažené kusy a zajistit, že je uložena v suchém prostředí, aby se zabránilo vlhkosti, která by mohla způsobit zkázu.

Kořenová zelenina
Zde pro vás máme zajímavou možnost uchování. Mrkev či petržel očistěte od hlíny (ovšem nemyjte vodou) a zkraťte nať zhruba na 3 cm. Zeleninu poté umístěte do přepravky s vlhkým, ale nikoliv mokrým pískem, jako byste ji znovu chtěli zasadit. Nádobu umístěte do chladného, tmavého sklepa a zelenina tak vydrží dlouho svěží.

Dalším vhodným způsobem uchování je mražení. Avšak i při mražení je důležité provést předcházející krok, kterým je blanšírování zeleniny, aby si zachovala svou chuť a vitamíny. Blanšírování zahrnuje prudké spaření zeleniny ve vroucí vodě, následované rychlým ochlazením. Tím se zničí bakterie a prodlouží se trvanlivost zeleniny v mrazáku až na 12 měsíců.

Jablka
Jablka mají ráda studené prostory s vysokou vlhkostí. Docílíte toho například pomocí nádoby s vodou umístěnou poblíž ovoce. To skládejte do prodyšných bedýnek nejlépe v jedné vrstvě a určitě je nemyjte vodou – plody jinak zbavíte přírodní ochranné vrstvy. Pokud tyto postupy dodržíte, jablka vám vydrží klidně i několik měsíců.

Další tipy a články o kvalitních českých surovinách naleznete na www.akademiekvality.cz.

Zdroj: Akademie kvality / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ne každý ví, že součástí kvalitních pojištění jsou i asistenční služby, která vám mohou velmi pomoci při haváriích a v

Imunita – slovo skloňované ve všech pádech. Slyšíme o ní v médiích, čteme v tisku, jsou jí plné sociální sítě.

Voda je jedním z nejzákladnějších přírodních zdrojů, který nás provází v každodenním životě. Ale věděli jste, že voda má také

Přidejte se k nám