Vaření vajec natvrdo je jednoduchá, ale často podceňovaná kuchařská dovednost. Určitě už se vám někdy stalo, že se vám po uvaření vejce špatně loupalo, žloutek nebyl dokonale uvařený, nebo mělo vejce nevzhledný zelený okraj.
Jak na dokonale uvařené vejce, aby vám po oloupání nezůstalo v ruce vejce křepelčí?
1. Použijte starší vejce
Čerstvá vejce se loupají hůře, protože jejich vnitřní membrána pevně přiléhá ke skořápce. Ideální jsou vejce stará 7–10 dní.
2. Vejce vložte do vroucí vody
Namísto vaření ve studené vodě vložte vejce přímo do vařící vody nebo použijte paření v páře. To pomáhá oddělit membránu od skořápky.
3. Přidejte sůl nebo jedlou sodu
Přidání lžičky soli nebo ½ lžičky jedlé sody do vody zvyšuje pH, což usnadňuje loupání.
4. Správná doba vaření
• Naměkko: 6–7 minut
• Nahniličko: 8–9 minut
• Natvrdo: 10–12 minut
5. Rychlé zchlazení
Ihned po uvaření vejce přendejte do ledové vody nebo pod proud studené vody alespoň na 10 minut. Tento šok pomáhá oddělit skořápku.
6. Loupejte pod vodou
Jemně poklepejte vejcem o tvrdý povrch a oloupejte ho pod tekoucí vodou nebo ve vodní lázni, což pomáhá odstranit ulpělé kousky skořápky.
Tímto způsobem by se vám měla vejce loupat snadno a bez problémů.
text: redakce, foto: bigstock