Chytré indukční varné desky s novými funkcemi jsou v kuchyni nenahraditelným partnerem, který podpoří každé gastronomické umění.
Vaření dávno není jen každodenní nutnou povinností, naopak se pro mnohé z nás stalo koníčkem a prostředkem k odreagování. Přispívá k tomu jistě i množství chytrých kuchyňských pomocníků v čele s pestrou nabídkou varných panelů, z nichž se dlouhodobě velké oblibě těší ty, které fungují na principu indukčního ohřevu.
Zahřívá se skutečně jen nádoba položená na varné zóně, nikoliv deska samotná.
Přednosti indukce
Teplo při použití této technologie vzniká pouze tam, kde je ho zapotřebí, tedy ve dně nádoby, což vede k vyšší efektivitě a úsporám energie. S tím souvisí i další výhoda indukčních desek, kterou je jejich bezpečnost. Zahřívá se totiž skutečně jen nádoba položená na varné zóně, nikoliv deska samotná, takže nehrozí popálení velkých ani malých prstíků. A pokud varnou zónu zapnete omylem (například při úklidu), je nebezpečí popálení prakticky nulové – sama, aniž byste na ni postavili hrnec nebo pánev, se totiž plotýnka vůbec neohřeje, dokonce se po chvíli sama vypne.
Mezi ostatními typy varných desek vynikají ty indukční také svou rychlostí – doba uvedení do varu je obecně velmi krátká, u vody dokonce srovnatelná s rychlovarnými konvicemi. Nadstavbou je potom funkce PowerBoost, kterou jsou vybaveny například výrobky firmy Gorenje, díky níž můžete výkon zvýšit okamžitě a intenzivně o více než čtyřicet procent.
A protože každý správný kulinářský koncert za sebou kromě výborného jídla zanechá také nějaký nepořádek, je třeba vybavení kuchyně vybírat i s ohledem na jeho praktičnost. Indukce zaujme i v tomto směru, splňuje totiž všechny požadavky kladené na snadnou údržbu. Bezproblémovost a rychlost úklidu souvisí opět se skutečností, že v okolí nádob nevzniká žádné teplo – nic, co vám při vaření na desku upadne či ukápne, nemá šanci se připálit, a vše tak stačí setřít jen hadříkem.
Maximální přizpůsobení
Tak jako jsou rozmanité naše chutě a recepty, kterými je uspokojujeme, různí se také počty, rozměry a tvary nádob, v nichž pokrmy nejlépe připravíme. Větší pekáče mnohdy přesahují velikost vymezenou plotýnkami, v některých případech potřebujeme obsloužit i více než čtyři varneé zóny, které nám standardní deska většinou nabízí. Výrobci těmto potřebám vycházejí vstříc a přinášejí na trh produkty, které vystihuje slovo flexibilita, použité často také v názvech těchto řad.
Jejich princip spočívá v tom, že jednotlivé zóny můžete jednoduše spojit v jednu větší varnou plochu, na kterou lze rozestavět nádobí podle potřeby, aby se všechno ohřálo důkladně a rovnoměrně. Například firmy Siemens či Miele mají ve své nabídce i celoplošné indukce bez jakýchkoliv přednastavených zón, které poskytují naprosto neomezený prostor a svobodu. Stále přitom platí, že se ohřívají pouze dna nádob – nezáleží tedy na tom, zda s velkou steakovou pánví využijete celou plochu nebo jen na nepatrné části rozpustíte v hrnku oříšek másla.
Krásný doplněk
Kromě vynikajících funkčních vlastností nesmíme zapomínat ani na vzhled. Společnými jmenovateli indukčních desek jsou v tomto směru čistota a elegance sklokeramiky. Magicky černá, ale i odlehčená bílá, provedení navíc podtrhuje designově i uživatelsky jednoduché dotykové ovládání, případně barevný displej, který přesně znázorňuje, co se v jednotlivých hrncích odehrává.
Skutečnou ozdobou kuchyně se mohou stát nové atraktivní modely z dílny návrháře Karima Rashida, které představuje Gorenje, nebo model firmy Teka s nevšedním prohnutým tvarem. I s nimi vás příprava dalšího nového receptu bude bavit.
převzato z Design&Home / text: Barbora Kejvalová / foto: archiv D&H
více o časopisu Design&Home na www.dhome.cz