Halloweenské recepty aneb co s načatou dýní

Slavíte Halloween? Už máte vyzdobený dům i prostranství před ním a v kuchyni velké množství dýňové dužiny? Poradíme vám, jak spojit zábavné s užitečným a pozdvihnout tento svátek na další úroveň.

Dýně je mimořádně bohatá na životně důležité vitamíny a antioxidanty, obsahuje vlákninu a jen minimum kalorií. Je známá svými léčivými, ale také zkrášlujícími účinky. Od dýňové polévky, přes noky s dýní až po dýňový koláč – spojte tento lidový svátek s oslavou této jedinečné zeleniny.

Noky s dýní, šalvějí a pecorinem

Ingredience: 1/2 menší dýně (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na 1 cm kostičky), 30 ml oleje, sůl, pepř, 30 g másla, šalvěj, 30 g nastrouhaného pecorina (typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka)

noky: 1,5 kg brambor, 150 g mouky, sůl, muškátový oříšek, 2 žloutky, olivový olej

Příprava: Pro přípravu noků si předehřejte troubu na 180°C, pekáč posypte solí, na ní dejte brambory a asi 35-40 minut pečte – dokud nejsou brambory měkké. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte mouku, vaječné žloutky, sůl a muškátový oříšek. Z této směsi vytvořte těsto, které poté uválejte do válečků a nakrájejte na širší plátky. Během přípravy brambor, dejte dýni na 5 minut povařit a poté propláchněte v ledové vodě. Rozpalte pánev s olejem a přidejte dýni, na středním ohni opékejte 8 až 10 minut. Připravené plátky noků dejte do vroucí vody, vařte je 1 až 2 minuty dokud nevyplavou. Hotové noky přidejte k dýni, osolte, opepřete a společně smažte asi 6 až 8 minut, dokud noky mírně nezhnědnou, ke konci přidejte máslo, šalvěj a strouhaný sýr pecorino.

———

Dýňový slaný koláč (quiche)

Ingredience: 1 listové těsto, 3 vejce, 300 ml zakysané smetany, 0,5 kg dýně nakrájené na kousky, pepř, sůl

Příprava: Vyložte formu na koláč listovým těstem a poklaďte kousky dýně. Vyšlehejte vajíčka se zakysanou smetanou, směs nalijte na dýni, posolte a popepřete. Pečte asi 30 minut v troubě při teplotě 180°C.

———
dyne_recepty_02
Polévka z dýně a sladkých brambor

Ingredience: 50 g másla, 1 menší dýně (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostičky), 1 sladký brambor nakrájený na kostičky, 1 mrkev, 1 celerová nať, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 litr kuřecího vývaru, 3 papriky, sůl, pepř

Příprava: Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte dýni, sladkou bramboru, mrkev, celerovou nať, cibuli a česnek, smažte na másle asi 5 minut. Přidejte kuřecí vývar a papriky, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud není dýně a sladký brambor měkký. Nechte mírně vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte, osolte a opepřete.

———

Salát z pečené dýně, špenátu, kozího sýra a vlašských ořechů

Ingredience: 900 g dýně nakrájené na kousky, olivový olej, 150 g špenátu, 1 polévková lžíce extra virgin olivového oleje, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, kozí sýr, sůl, pepř

Příprava: Předehřejte troubu na 230°C. Vyložte plech pečícím papírem, kousky dýně poklaďte na papír, osolte a pokapejte olejem. Pečte do zlatova asi 30 minut, v půli pečení obraťte. Po vytažení z trouby nechte vychladnout. Opečte vlašské ořechy na oleji, asi tak 5 minut, stáhněte pánev z ohně, přidejte nasekaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. V misce smíchejte špenát, dýni a kozí sýr, nakonec přidejte dressing z vlašských ořechů.

———

Dýňový koláč

Ingredience: 450 g vařené dýně, 1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka, 2 velká vejce, 1 čajová lžíce skořice, 1/2 čajové lžíce zázvoru, 1/2 čajové lžíce, muškátového oříšku, 1/2 čajové lžíce soli, 1 těsto na koláč

Příprava: Předehřejte troubu na 230°C. Rozmixujte dýni, kondenzované mléko, vajíčka, koření a sůl do hladké směsi, vyložte formu na koláč těstem, těsto polijte rovnoměrně směsí a pečte 15 minut. Snižte teplotu trouby na 180°C a pečte dalších 35 až 40 minut.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám