Podzim přináší nejen zkracující se dny a chladnější počasí, ale i příležitost proměnit vaši kuchyni v útulné místo plné vůní. Sezónní ingredience jako skořice, hrušky, jablka a vlašské ořechy doslova vybízejí k tomu, abychom si dopřáli chvíle, kdy pečení zahřeje nejen tělo, ale i duši. A aby byl tento podzim opravdu výjimečný, máme pro vás exkluzivní recept od jednoho z nejoblíbenějších českých cukrářů – Josefa Maršálka!
Ať už máte za sebou roky zkušeností v pečení, nebo se do pečení teprve pouštíte, právě podzim je ideálním obdobím k objevování nových chutí. Dýně, jablka, hrušky a ořechy vám pomohou vykouzlit dezerty, které potěší každého.
Recept od Josefa Maršálka: Tažený závin s hruškami, medem a badyánem
Speciální recept od Josefa Maršálka dokonale kombinuje chutě a vůně podzimu. Recept je jednoduchý, plný výrazných surovin a určitě si jej zamilujete.
Těsto:
● 200 g hladké mouky
● 100 g vody
● 10 g oleje
● 3 g soli
Náplň:
● 1 kg jablek
● 120 g rozinek
● 50 g vlašských ořechů
● 5 g skořice
● Kůra z jednoho citronu
Na dokončení:
● 100 g másla
● 50 g třtinového cukru
Postup:
1. V míse smícháme mouku, sůl, vodu a olej a hněteme asi 10 minut, dokud nezískáme hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc, odpočinout.
2. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na velmi tenké plátky. Přidáme rozinky, ořechy, citronovou kůru a skořici a opatrně smícháme. Pokud jsou jablka příliš kyselá, dosladíme.
3. Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník 30 x 40 cm, dobře ho pomoučíme z obou stran a poté ho vytáhneme na utěrce na velikost 70 x 80 cm pomocí hřbetů rukou do tenka. Nespěcháme, abychom těsto neproděravěli.
4. Na jednu polovinu těsta naneseme jablečnou směs, druhou polovinu potřeme polovinou rozehřátého másla. Okraje těsta přeložíme přes náplň a pomocí utěrky nadzvednutím stočíme do tvaru závinu.
5. Závin přeneseme opatrně na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ho zbylým máslem a posypeme cukrem.
6. Pečeme při 180 °C 25 až 30 minut. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Zdroj: TWOblondes