Rýže je po mnoho generací známá jako jedna z nejzdravějších potravin, kterou příroda produkuje. V kombinaci se zeleninou, kořením či bylinkami z ní můžete připravit mnoho výtečných pokrmů.
Po většinu své dlouhé historie byla rýže konzumována především v Asii, následně obchodní cestující zavezli rýži do Indie, Řecka, Španělska a Francie… Největšími vývozci rýže jsou dnes Thajsko, Čína a Vietnam.
Ať už preferujete bílou či hnědou rýži, její zdravotní výhody jsou nesporné.
Za prvé, rýže neobsahuje lepek, je tedy jednou z nejlepších potravin pro alergiky (celiaky). Je lehce stravitelná, nezpůsobuje nadýmání. Neobsahuje cholesterol, zato ale obsahuje 8 esenciálních animokyselin, mnoho vitamínů, vlákninu, vápník, železo a různé minerály nezbytné pro naše zdraví. Rýže v sobě nese také mnoho sacharidů, které našemu tělu poskytují energii, s minimem tuku je tak velmi vhodná pro udržení nebo dosažení ideální váhy. Rýže je cenově dostupná a snadno připravitelná…
Hnědá rýže
Lepší variantou rýže je rýže hnědá. Hnědá rýže je nerafinovanou verzí rýže bílé – bílá rýže je zbavena slupky a otrub a tím i mnoha důležitých živin – vnější vrstva rýže je velmi bohatá na proteiny, thiamin, vápník, mangan, hořčík, železo, draslík a vlákninu.
Hnědá rýže je bohatá na selen, ten snižuje riziko vzniku různých onemocnění srdce a také riziko vzniku artritidy. Je nezbytnou součástí několika hlavních metabolických procesů, antioxidačních obranných systémů a imunitní funkce. Vysoký obsah manganu pomáhá tělu syntetizovat tuky a těží z něj i náš nervový a reprodukční systém. Obsah vlákniny v hnědé rýži podporuje hubnutí a udržuje dobrou funkci střev, pomáhá tak předejít rakovině tlustého střeva. Hořčík a další živiny, jichž je hnědá rýže dobrým zdrojem, je užitečný při snižování závažnosti astmatu, vysokého krevního tlaku, snižuje frekvenci migrén a riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice. Spolu s vápníkem je nezbytný pro zdravé kosti.
Černá rýže
Hnědá rýže je výborná, ovšem černá (známá též jako fialová rýže) je ještě lepší, obsahuje totiž výrazně vyšší množství vitamínu E, který posiluje imunitní systém a chrání buňky našeho těla před poškozením volnými radikály. Ve skutečnosti obsahuje černá rýže více antioxidantů než například borůvky. Je nesmírně bohatá na železo, draslík, vlákninu a B vitamíny. Ty jsou velice důležitou součástí celkového zdraví, udržují zdravou kůži a svalový tonus, zrychlují metabolismus, zlepšují imunitní i nervový systém.
text: redakce / foto: bigstock