Zdravotní přínosy hrušek jsou často podceňovány a na trzích nebo v supermarketech saháme spíš po jablkách. Hrušky jsou ale přímo naložené živinami, vlákninou, minerály (draslík, hořčík, měď, mangan a železo) a antioxidanty, které mají blahodárný vliv na naše celkové zdraví, navíc také dokážou uspokojit naše chutě na sladké.
Dobré pro srdce
Jedna hruška denně vás může ochránit před infarktem a mozkovou příhodou. Jsou totiž plné vlákniny (obsahují jí zhruba 23% denní potřeby), která se podílí na snížení cholesterolu (díky vysokému obsahu pektinu), nižší hladině cukru v krvi, nižším krevním tlaku a zdravější hmotnosti.
Dobré pro oči
Hrušky jsou jednou z nejlepších potravin pro oči. Díky vysokému obsahu vitamínů (A, B1, B2, C, E) a antioxidantů můžou výrazně snížit riziko věkem podmíněné makulární degenerace.
Dobré pro detoxikaci
Hrušky obsahují zhruba 80% vody. Jejich konzumace tedy pomáhá dennímu vylučování toxinů prostřednictvím stolice.
Dobré pro energii
Hrušky se mohou stát, díky vysokému množství fruktózy a glukózy, rychlým a přirozeným zdrojem vaší energie. Cítíte-li se v odpoledních hodinách unavení, zkuste si dát ke svačině jednu hrušku nebo hruškovou šťávu, získaná energie vám může vydržet až do večera.
Dobré pro nervy
Hrušky obsahují zhruba 15% potřebné denní dávky mědi, stopového prvku, který je nezbytný pro zdraví centrálního nervového systému.
Dobré pro imunitní systém
Vysoký obsah antioxidantů, jako je vitamín C, pomáhá posilovat náš imunitní systém a tím také organismu bojovat proti nejrůznějším nemocem.
Dobré pro udržení zdravé váhy
Hrušky obsahují vysoké procento vody, minimum kalorií a hodně živin. Rychle vás zasytí, zvýší vaši energii a díky vláknině pomáhají normalizovat pohyby ve střevě, což je pro udržení zdravé váhy nezbytné.
text: redakce / foto: bigstock, dreamstime