Také máte doma plnou skříňku koření a různých bylinek a nemáte ponětí jak je nejlépe využít v kuchyni nebo pro své zdraví. V této rubrice se budeme pravidelně nepravidelně seznamovat s jednotlivými druhy bylin (a koření), aby dodaly co nejvíce chuti vašim pokrmům a byly co nejvíce nápomocny vašemu zdraví.
Koriandr
Koriandr pochází ze Středomoří a oblasti Malé Asie, do mnoha slaných jídel se však používá téměř ve všech částech světa. Na chuti přidá zelenině, kuřecímu masu i rybám, často je přidáván do polévek a omáček. Má velmi nízký obsah kalorií (23 cal/100 g), neobsahuje žádný cholesterol a je plný antioxidantů, esenciálních olejů, vitamínů a vlákniny. Je také dobrým zdrojem minerálů, jako jsou draslík, hořčík, mangan, vápník a železo. Co se týká vitamínů, najdete v něm vitamín A, beta-karoten, Vitamín C, riboflavin, niacin i kyselinu listovou, je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu K, tolik potřebného pro silné a zdravé kosti.
Celer
Celer pochází z Evropy a je využíván zejména pro svou nezaměnitelnou silně aromatickou chuť. Z celeru si můžete udělat polévku, pyré, pomazánku, přidat ho můžete také do různých ovocných salátů či zeleninových šťáv. Stejně jako koriandr je nízkokalorický (16 cal/100 g), obsahuje velké množství vlákniny – v kombinaci s další podporou hubnutí tak může pomoci snížit tělesnou hmotnost i hladinu cholesterolu v krvi. Listy celeru jsou bohatým zdrojem antioxidantů, jako jsou beta-karoten, lutein či zea-xanthin, dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové, riboflavinu a niacinu, obsahují celou řadu éterických olejů. Čerstvý celer je pak vynikajícím zdrojem vitamínu K. Rostlina obsahuje také mnoho minerálů – draslík, hořčík, mangan, sodík a vápník.
Oregano
Oregano je pro své nutriční a antioxidační schopnosti považováno za jednu z „funkčních potravin“. Doma je v oblasti Středomoří, velmi populární je zejména v řecké a italské kuchyni. Používá se do pokrmů z masa (včetně kuřecího masa) a ryb, ale také třeba na pizzu. Často bývá součástí polévek, omáček a omelet. Čerstvě nasekané oregano se může stát chutným doplňkem ovocných salátů. Oregano neobsahuje cholesterol, naopak je bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi. Jeho listy a stonek mají antiseptické a anti-křečové vlastnosti, používají se jako lék proti nadýmání, vyvolávají pocení, pomáhají s vykašláváním… Odvar se používá k léčbě nachlazení, chřipky, při mírné horečce, poruchách trávení, bolestivé menstruaci a při žaludečních nevolnostech. Tato bylina je bohatá na antioxidanty – vitamín A, lutein, zea-xanthin a kryptoxanthin – je považována za jeden z rostlinných zdrojů s nejvyšší antioxidační aktivitou. Oregano je také vynikajícím zdrojem minerálů, jako jsou draslík, hořčík, mangan, vápník a železo, čerstvá rostlina je pak skvělým zdrojem vitamínu C.
O použití jednotlivých bylinek (a jejich dávkování) ke zdravotním účelům se vždy poraďte se svým lékařem, některé nejsou doporučovány například těhotným ženám, některé silně alergickým osobám.
text: redakce / foto: dreamstime