Gin je kategorie, jejíž obliba u výrobců, barmanů i konzumentů v posledních letech velice rychle roste. Bombay Saphire není jen gin. Je to příběh více jak 250 let nápaditosti, vývoje a vášně tří mužů rozhodnutých po celé generace rozvíjet prémiové giny.
Historie jalovcové pálenky sahá až do 11. století, kde z ní salernští mniši vyráběli nejrůznější tinktury a elixíry. První “gin” vznikl v polovině 17. Století v holandském městě Leiden. Jeho vynálezcem byl Dr. Silvius, který zamýšlel použít gin jako lék na léčbu ledvinových potíží. Smíchal proto dvě močopudné suroviny – olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Vzniklou směs nazval genever, neboli jalovec, který se stal předchůdcem ginů, jak je známe nyní.
Bombay Sapphire – Premium gin v safírové láhvi
Světlo světa spatřil již v roce 1761, kdy jeho recepturu vyvinul teprve 24letý Thomas Dakin v severozápadní Anglii. Místo, kde se rozhodl postavit první významný lihovar mimo Londýn, zvolil velmi promyšleně – a to díky dostupnosti k důležitému přístavu v Liverpoolu a zároveň na řece křížící důležitou dopravní trasu. Jakmile bylo zákonem povoleno destilovat obilný líh, Thomas Dakin realizoval svůj cíl – vytvořit nápoj se vzácnými a exotickými bylinami z celého světa. Zde vznikla receptura “1761”, která je pro Bombay dodnes používaná a tajná.
Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je kvalitní skotské obilí a 10 bylinných příměsí tzv. botanicals, které přidávají k původní chuti jalovce jedinečnou a nenapodobitelnou chuť. Bombay Sapphire gin má i velmi specifický způsob výroby, jež je známý jako vapour infusion – plynná infúze. Spočívá v tom, že se alkoholové páry mísí s přísadami v plynném stavu (prochází přes bylinné přísady umístěné odděleně v perforovaných měděných koších), čímž je umožněno vstřebání bylinného aroma. V Bombay Sapphire je možné najít příměsi jalovcových bobulí, angleiku, citronovou kůru, mandle, lékořici, kosatec, skořicovou kůru, koriandr, kubebové bobule a Grains of Paradise (obojí jsou druhy pepře).
Ojedinělý způsob výroby, vysoká kvalita použitých ingrediencí a jejich vzájemná vyváženost zaručují Bombay Sapphire nezaměnitelný charakter. Jeho aroma, svěží a delikátní chuť jsou hlavním přínosem pro vyváženost rozmanitých koktejlů od Martini po různé druhy Gimletu, které se nyní stávají velmi populárními.
Ikonická láhev, která má krásnou modrou barvu odrážející drahokam safír, je jen dalším důkazem prémiovosti obsaženého nápoje.
Obecně známé druhy Ginu ve světě
Genever Gin
Jedná se o otce všech ginů, který se vyrábí podle receptury staré vice než 1000 let. Jde o obilný destilát ochucený olejem z jalovce. Dodnes se produkuje v Holandsku a je velice oblíben pro svou charakteristickou tvrdou a ostrou chuť, kde převládá aroma jalovce. Ve světě příliš populární ani rozšířený ovšem není.
Plymouth Gin
Byl dovezen do Anglie králem Vilémem Oranžským v 80. letech 17. století. Velmi podobný geneveru, ale je jemnější.
London Dry Gin
Nejrozšířenější a nejpopulárnější kategorie ginu po celém světě. Bombay Sapphire je prémiovým představitelem tohoto druhu ginů. Označení London Dry Gin vzniklo v době, kdy se poprvé v Anglii začal tento nápoj vyrábět. Zpočátku byl těžko pitelný, patřil totiž mezi ostřejší nápoje, a proto se do něj pro zjemnění chuti začal přidávat med nebo melasa. Časem se kvalita jeho výroby a chuť zlepšovaly, takže již nebylo nutné nijak zjemňovat nebo doslazovat a nechat tak vyznít vyvážené aroma jalovce.
komerční sdělení