Bílé nebo červené?

Milovníci vína většinou dávají přednost jednomu druhu – buď vínu bílému, nebo červenému a jejich preference jsou založeny zejména na chuti. Zatím co bílá vína mají obvykle lehkou, svěží ovocnou chuť a aroma, ta červená mají chuť bohatší, jsou složitější a těžší. Hlavní rozdíl mezi těmito víny je v obsahu tříslovin. Vzhledem k tomu, že třísloviny jsou převážně ve slupce hroznů, červená vína jich obsahují více (při výrobě bílého vína je slupka odstraněna). Nejen, že vínu dodávají mírně hořkou chuť, ale také ho chrání – červená vína tak obvykle vydrží déle než vína bílá.

Červené víno
Červené víno je bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci předejít onemocnění srdce a cévy uchránit před poškozením. Kromě toho obsahuje také resveratrol, jež se nachází ve slupkách a jadérkách modré vinné révy (vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus, uvádí se jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních). Červené víno je obvykle vyrobeno z červených nebo černých odrůd vinné révy.

Červené víno je bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci předejít onemocnění srdce a cévy uchránit před poškozením.

Bílé víno
Bílá vína jsou téměř vždy vyráběna z bílých hroznů (mohou být vyrobena i z modrých odrůd vinné révy). I bílá vína mají schopnost chránit srdce. Mimo jiné obsahují draslík, který může pomoci snížit krevní tlak a zabránit vytváření molekul, které mohou poškozovat plicní tkáně. Větší konzumace bílého vína může mít za následek, že váš žaludek bude vylučovat více kyselin než je obvyklé, což může způsobovat nevolnost. Po požití bílého vína je (na rozdíl od vína červeného) menší pravděpodobnost vzniku kocoviny, neboť bílé víno postrádá tzv. kongenery (vedlejší produkty kvašení), které dávají alkoholickým nápojům jejich barvu a chuť).

Kalorie
Počet kalorií v bílém a červeném víně se liší jen mírně. V bílém víně je kalorií o něco málo méně než ve víně červeném. A dále – čím vyšší je ve víně obsah alkoholu, tím více má kalorií. Obecně se má za to, že nejméně kalorií obsahují suchá bílá vína.

Víno a hubnutí
Alkohol obsažený ve víně zvyšuje tělesnou teplotu a tělo tak spaluje rychleji kalorie. Dochází k tzv. termogenezi (zvyšování produkce tepla v těle), která může mít za následek odbourávání tuků.

Ať už se rozhodnete pro červené nebo bílé víno, měli byste ho pít s mírou (ostatně jako jakýkoliv jiný alkohol). Rizika nadměrného pití alkoholu mohou značně převážit jeho možnou prospěšnost.

text: redakce / foto: bigstock

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám