Bábovka – klasika českých moučníků…

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se Vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Znáte slovenský štědrák? A co německá štóla, italské panettone nebo španělský turrón? Je jich nepřeberné množství. A co taková absolutní klasika českých moučníků – bábovka? Zdánlivě všední, ale nikdy ne obyčejná. Nechte si domov provonět právě tou vaší nejoblíbenější vánoční ozdobou, nebo letos vyzkoušejte něco nového…

Začneme hned vedle, u našich sousedů. Slovenský národní skládaný koláč z nadýchaného kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní – makovou, ořechovou, tvarohovou nádivkou a domácími povidly to je štědrák – dokonalá kombinace chutí. Německá štóla – kyprá buchta, která zdomácněla i u nás, hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem a má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Italské panettone – sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii na Vánoce a Nový rok a pochází již z 15. století. Základními surovinami pro španělský turrón jsou mandle, včelí med a cukr, z nichž se tradičním postupem vyrábí sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept se předává z generace na generaci a každá španělská oblast a rodina má svou vlastní upravenou recepturu.

Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. Suroviny se mění podle ročního období, teď v zimě využíváme nejraději zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. Pečení je tradiční způsob, jak potěšit celou rodinu či přátele. Jediné, co ještě potřebujete jsou kvalitní formy a plechy.
Tefal_Delibake_1Formy na pečení Tefal Delibake jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové oceli, s německým know-how a představují zaručený klíč k úspěchu! I ty nejsložitější recepty jsou díky nepřilnavému povrchu jednoduché, lze je z forem snadno vyklopit a výborně se čistí. Nepřilnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polymeru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a právě ten určuje v nádobí nepřilnavé vlastnosti. PTFE je ze zdravotního hlediska natolik nezávadný, že je mnohdy využíván ve zdravotnictví k povrchové úpravě kardiostimulátorů a miniaturních trubiček nahrazujících tepny.

S formou na bábovku Tefal Delibake 22 cm si užijte sladkou chuť úspěchu i u těch nejsložitějších receptů! Nepřilnavý povrch formy na bábovku zajišťuje snadné vyklopení usnadňuje pečení a snadno se čistí. Doporučená cena je 349 Kč.

Tip: Jablečno-ořechová bábovka
100 g namletých ořechů nejlépe vlašských, ale můžou být mandle
1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
150 g nastrouhaných jablek
4 vejce
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
Tuk + mouka na vymazáni a vysypání formy

Smícháme nejprve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní. Zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45 minut.
Tefal_DelibakeBabovka_J1640214Tefal Delibake vyjímací dno 28 cm disponuje odnímatelným dnem, takže můžete podklad také použít jako servírovací talíř, což vám ušetří další krok! Doporučená cena je 449 Kč.

Tip: Linecký dort
Naše babičky pekly linecký dort hlavně na podzim, kdy bylo dost jablek. Ale nesměl chybět ani na vánočním stole.
250 g hladké mouky
130 g másla
120 g cukru
4 ks velká jablka
1 ks vejce
citronová šťáva
špetka soli
mouka na vál

Do hladké mouky smíchané se špetkou soli zamícháme cukr, pak postupně zapracujeme mírně povolené máslo a vejce, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
Nastrouháme si omytá a oloupaná jablka.
Ze 2/3 těsta rozválíme na pomoučené pracovní ploše plát o něco větší, než je dortová forma, těsto do tukem vymazané formy položíme (okraje musí sahat kousek přes okraj formy), rozložíme nastrouhaná jablka pokapaná citronovou šťávou.
Ze zbytku těsta nakrájíme proužky, položíme ozdobně do kříže, zamotáme ozdobně i okraje.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Nabídku dalších šikovných pomocníků najdete na www.tefal.cz a nakoupit můžete na oficiálním e-shopu značky Tefal www.homeandcook.cz.

Zdroj: Groupe SEB / komerční sdělení

Sdílejte článek s přáteli

Doporučené články

Ozdobit přírodní vánoční stromeček v domácnosti s kotětem samozřejmě není nemožné, vyžaduje to ale zvýšenou opatrnost, abyste minimalizovali rizika pro

Zatímco u nás jíme polévky zpravidla před obědem nebo sáhneme po výživnější variantě k večeři, ve světě se podávají úplně

Oblíbený zakysaný výrobek islandského typu, Skyr z Bohušovic, si nově mohou zákazníci vychutnat také v limitovaných edicích s příchutí švestka

Přidejte se k nám