Na rozdíl od dobře známého olivového, tea tree nebo levandulového oleje, zdravotní účinky avokádového oleje lidé teprve objevují. Avokádový olej je prospěšný jak v péči o pleť a pro speciální ošetření pokožky hlavy, tak i pro léčebné účely a zdravé vaření. Je bohatý na vitamíny A, D a E, beta-karoten, lecitin a draslík.
Avokádový olej obsahuje vysoké množství bílkovin a nenasycených mastných kyselin – složky velice prospěšné pokožce, ale také zdravé pro použití v kuchyni. Má vysoký obsah látky zvané sterolin (změkčuje pokožku, snižuje výskyt stařeckých skvrn, jemných linek a vrásek, pomáhá léčit poškození sluncem a jizvy, propůjčuje pleti vynikající hydratační účinek), obsahuje pleti velmi prospěšné antioxidanty. Lecitin a draslík obsažené v avokádovém oleji mají blahodárné účinky pro pokožku hlavy a vlasy (účinně brání ztrátě vlhkosti). Vitamín A a E mají silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporují rychlejší hojení ran, zabraňují tvorbě jizvení, akné, ale také například dermatitidě.
Olej z avokáda aplikovaný lokálně pomáhá zmírnit suchost a svědivost pokožky (včetně pokožky hlavy), používá se k léčbě různých onemocnění kůže, včetně ekzému a lupénky, usnadňuje hojení ran a popálenin, zmírňuje a léčí opruzeniny. Vstřebává se do hlubokých vrstev kůže, je proto ideální hydratační péčí. Pravidelná aplikace tohoto oleje na pokožku hlavy může pozitivně stimulovat růst vlasů. Pro svou schopnost zvyšovat produkci kolagenu je velmi ceněn v kosmetickém průmyslu.
Kuchaři milují avokádový olej zejména pro jeho bohatou, mírně ořechovou chuť, je dobrou volbou pro teplé pokrmy i na salátové dresinky, do marinád, na grilovanou zeleninu. Je vynikající do čerstvých zeleninových salátů nebo například na pečené brambory.
Tělu poskytuje avokádový olej mnoho zdravotních výhod. Nové výzkumy naznačují, že je účinný v boji s volnými radikály (molekuly zodpovědné za poškození buněk a jejich stárnutí). Antioxidační vlastnosti avokádového oleje mohou přispět k posílení zdraví srdce, je bohatý na zdravé mononenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních onemocnění, obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
text: redakce / foto: bigstock