V době těhotenství myslí každá maminka především na to, aby přivedla na svět zdravé a šťastné dítě. To znamená, že musí být sama zdravá, dodržovat určité zásady zdravého životního stylu a jíst především zdravé potraviny.
Dnes vám přinášíme několik tipů na zdravé potraviny pro budoucí maminku. Řada těchto potravin je dostupných celoročně, jsou jednoduché na přípravu, nestrávíte tak mnoho času v kuchyni.
Fazole
Fazole jsou super jídlem pro všechny, dvojnásob to platí u lidí, kteří nejedí maso a u těhotných žen. Jsem plné antioxidantů, vlákniny, železa (nezbytné pro kognitivní vývoj dítěte) a bílkovin.
Mražené borůvky
Většina nutričního obsahu borůvek je zachována, i pokud jsou zmrazené. Mají jednu z nejvyšších antioxidačních kapacit. Antioxidanty jsou nezbytné pro optimalizaci zdraví tím, že pomáhají v boji proti volným radikálům, které mohou poškodit buněčné struktury. Mražené borůvky obsahují méně kalorií než čerstvé ovoce, poskytnou vám vitamín K (nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny) a mangan (důležitý při obraně před tzv. oxidačním stresem, hraje nemalou úlohu v metabolismu sacharidů a lipidů, stejně tak jako při srážení krve).
Müsli
Konzumace müsli je dobrý způsob, jak přidat do svého jídelníčku další železo. Má vysoký obsah vlákniny a často je konzumováno s mlékem, tedy se vám dostane více bílkovin a vápníku. Obsahuje méně cukru a kalorií, než většina cereálií, je silným zdrojem antioxidantů.
Bílý jogurt
Jedna porce jogurtu vám poskytne čtvrtinu denní potřeby vápníku, dále bílkoviny, vitamíny a minerály. Vybírejte jogurty se živými kulturami, ty obsahují zdravé bakterie, které nastávající maminky potřebují k dobrému trávení. Naopak se držte dál od ovocných jogurtů, které obsahují cukr.
Sardinky
Sardinky jsou bohaté na zdravé omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro vývoj vašeho dítěte. Dále pomáhají k lepší náladě, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulínu, snižují krevní tlak, chrání před srdečními chorobami. Pro svůj velmi nízký obsah rtuti jsou bezpečnější než velké oceánské ryby. Obsahují velké množství vápníku, železo, fosfor, měď, draslík, zinek, hořčík, mangan a celou řadu vitamínů B. Dejte přednost sardinkám ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji.
Sezamová semínka
Mnoho lidí si neuvědomuje, že sezamová semínka jsou spojena s vápníkem, který dítě potřebuje pro správný vývoj kostí. Můžete je přidat do jogurtu nebo salátu.
Špalda
Častým problémem těhotných žen je zácpa. Špalda je pro svůj vysoký obsah vlákniny lépe stravitelná než například pšenice a sacharidy se z ní uvolňují postupně. Obsahuje všechny důležité živiny, je zdrojem vitamínu B1 a B3, obsahuje vápník, hořčík, zinek, železo, fosfor a mangan.
Udělat si místo pro tyto potraviny ve vaší stravě bude pro vás i vaše dítě opravdovým přínosem. O množství těchto potravin v jídelníčku se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
text: redakce / foto: bigstock