Jaro je v plném produ a léto se už nezadržitelně blíží. Je tedy nejlepší čas přidat do svého denního jídelníčku sezónní ovoce. Existuje nepřeberné množství druhů ovoce, od jahod až po meloun jsou plné vitamínů, vlákniny i antioxidantů. Nemusíte je nijak zpracovávat, stačí umýt a začít si dopřávat rozmanitost různých chutí a využívat jejich nesporných zdravotních výhod – den po dni.
Jahody
Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu A, B, C, E a K, jsou plné antioxidantů, které podporují buněčné zdraví a mohou vás uchránit před různými onemocněními. Dopřát si je můžete čerstvé, jako smoothie, jako součást jogurtové svačinky nebo ovocného salátu spolu s dalšími druhy ovoce.
Borůvky
Borůvky jsou plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály, mají velmi nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Jsou vynikajícím zdrojem manganu, který hraje důležitou roli ve vývoji kostí a zpracování sacharidů a tuků na energii. Obsahují spoustu vitamínu C, který pomáhá s tvorbou kolagenu a udržuje zdravé dásně, jakož i zdravý imunitní systém. Díky vysokému obsahu antokyanů (ve vodě rozpustné pigmenty) mohou u žen snížit riziko srdečních onemocnění. Stejně jako brusinky bojují s infekcemi močových cest. Jsou dobré pro vaši kůži i vlasy.
Maliny
Jeden šálek čerstvých malin vám poskytne 54% denní potřeby vitamínu C, 41% denní dávky manganu, 12% vitamínu K, 6% kyseliny listové a 5% vitamínu E, stejně jako menší množství thiaminu, niacinu, kyseliny pantothenové, vápníku, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Obsahují antioxidanty (např. lutein, zeaxantin, cholin), které podporují buněčné zdraví a mohou vás uchránit před různými onemocněními.
Mango
Mango je bohaté na vitamíny a minerály, které pomáhají zlepšit mozkové funkce a imunitní systém, ze všech druhů ovoce má největší zastoupení vitamínu A, je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu C a E. Dále obsahuje nemalé množství vitaminu B1, B2, B6 a niacinu, draslík, hořčík a železo.
Třešně
Třešně mají ohromné zdravotní výhody. Mohou vám pomoci zvýšit vaši energetickou hladinu, ulevit od bolesti, zabránit svalové křeči, zlepšit mozkové funkce i váš spánek. Jsou bohaté na vitamín A, C a E i na vitamíny skupiny B. Obsahují jód, hořčík, fosfor, vápník, draslík, křemík, zinek a železo. Mají silné protizánětlivé účinky, jsou dobré pro váš trávicí systém (díky obsahu vlákniny), oči i srdce. Z třešní si můžete udělat lahodný dezert, džus, salát i zmrzlinu.
Meruňky
Toto krásně oranžové ovoce je bohaté zejména na vlákninu, tak nezbytnou pro dobré trávení, vodu, vitamín B, C, kyselinu listovou, draslík, vápník, železo, karoteny a antioxidanty. Jsou vynikající čerstvé i sušené, často se používají jako náplň koláčů a ovocných knedlíků.
Meloun
Většina lidí se mylně domnívá, že meloun obsahuje málo vitamínů. Je pravda, že pojídání melounu vám nepřinese potřebnou denní dávku, ale i tak obsahuje vitamíny B, B2, PP a C a také beta-karoten, pektin, kyselinu listovou, fosfor a lykopen. Dva minerály, na které je meloun bohatý, jsou draslík a hořčík. Draslík je důležitý pro rovnováhu vody v organismu a srdeční činnost, zatímco hořčík podporuje svalové tkáně, včetně té srdeční.
text: redakce / foto: dreamstime, bigstock