Jaký olej bychom měli použít ke smažení? Můžeme nahradit máslo margarínem? Můžeme s margarínem vařit nebo je dobrý spíše jen na namazání sendvičů?
Tuky jsou takřka nezbytné k přípravě lahodného jídla. Nejen, že zjemní jeho texturu, ale hrají i důležitou roli při jeho ohřívání. Pokud plánujete připravovat vegetariánskou, flexitariánskou nebo třeba bezlaktózovou stravu, dobrou zprávou je, že živočišné tuky, jako je například máslo, lze spolehlivě nahradit rostlinnými margaríny. Záleží však na tom, jestli chcete péct, vařit nebo si namazat chleba. Kdy si vybrat jakou variantu?
K vaření
Je čas zapomenout, že smažit jídlo můžete pouze na oleji nebo tuku. K dušení a vaření se nejvíc hodí margaríny s redukovaným obsahem tuku 60–70 %. Navíc to může být obzvláště dobré řešení při výrobě krémových polévek, ragú nebo zeleninových dušených pokrmů: zelenina se nejprve podusí v margarínu a změkne, a poté se případně osmaží, aniž by se pálily mléčné bílkoviny a cukr.
Pro smažení na pánvi
Při smažení masa a zeleniny s jemnější texturou dosáhneme nejlepšího výsledku, když si vybereme z margarínů, které mají obsah tuku vyšší než 70 %. Tyto margaríny můžeme použít při pečení v troubě, například na kuřecí stehna, ryby nebo mraženou či čerstvou zeleninu a i hranolky jsou na margarínu vynikající. Výhoda těchto margarínů spočívá v tom, že neobsahují tolik cukrů a bílkovin, takže se na bramborách neobjevují připálené plošky. Kromě toho zbytek margarínu po smažení můžeme bez obav použít pro přípravu omáčky na pánvi, takže si nemusíte lámat hlavu, kam s touto zbylou surovinou.
Na dorty
Jednou z hlavních ingrediencí pro pečení dortů, buchet, koláčů a dalších laskomin je tuk. Bez něj je takřka nemožné vytvořit správné těsto nebo krém. Pro drobivá těsta je dobrá volba zvolit margarín s obsahem tuku nad 70 %, těsto je pak v pokojové teplotě poddajnější, drží svou strukturu a dá se s ním dobře pracovat. V případě slaných a sladkých dezertů závisí na jejich typu. Pro voňavé dezerty s kakaem nebo citrusem je lepší použít neutrální margarín, aby dal prostor zvoleným vůním. V případě croissantů nebo slaného pečiva se hodí margaríny s máslovou příchutí, například Rama tento margarín nabízí a vřele vám jej doporučujeme vyzkoušet.
Pro namazání
Margarín s nízkým obsahem tuku je na namazání na chleby, sendviče či rohlíky jako dělaný, především proto, že jeho hlavními ingrediencemi jsou rostlinné oleje a tuky obsahující esenciální mastné kyseliny, které si tělo samo vyrobit nedokáže. Margarín je i skvělý základ pro domácí pomazánky, například z vajec, avokáda, lilku či hub. Fantazii se ale meze nekladou!
Bezlaktózová a veganská jídla
I v tomto stylu stravování je potřeba vybírat tuky obezřetně. A margarín by se mohl hodit jak do bez laktózové diety, tak i do veganské stravy. Flora Original, Gold, Light a třeba bez laktózové produkty Rama splňují všechna očekávání a požadavky, jsou bez laktózy a zcela rostlinného původu.
Zdroj: Upfield / komerční sdělení