Díky své dostupnosti (a to i cenové) a všestrannosti použití jsou těstoviny jedním ze základních kamenů české kuchyně a jedním z mála jídel, které milují i děti. Těstoviny nám poskytují tolik potřebnou energii, stejně jako základní živiny ve formě vlákniny, vitamínů a minerálů. S použitím dalších zdravých ingrediencí, jako je například špenát, rukola, brokolice nebo losos se mohou stát zdravým obědem či večeří.
Sacharidy a vláknina
Těstoviny jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, jenž tělu slouží jako primární zdroj paliva (jsou hlavním zdrojem energie) a značného množství vlákniny – ta pomáhá tělu v boji proti chronickým onemocněním, podporuje trávení, pomáhá při hubnutí.
Selen a mangan
Jak bílé, tak i celozrnné těstoviny jsou vynikajícím zdrojem selenu, což je minerál, který aktivuje antioxidační enzymy, jejichž úkolem je chránit buňky lidského těla před poškozením, má také blahodárný vliv na prevenci šedého zákalu, pomáhá imunitnímu systému. Mangan pomáhá metabolizovat sacharidy a regulovat hladinu cukru v krvi.
Kyselina listová a karotenoidy
Bílé těstoviny jsou dobrým zdrojem kyseliny listové, celozrnné těstoviny pak zdrojem luteinu a zeaxanthinu. Kyselina listová hraje důležitou roli ve vývoji červených krvinek, podporuje rychlý růst buněk, podporuje vývoj mozku a udržuje ho ve formě. Karotenoidy – lutein a zeaxanthin fungují jako antioxidanty pro oči.
text: redakce / foto: dreamstime, bigstock