Letošní letní měsíce přinášejí více tropických dní a nocí, než je v naší části zeměkoule zvykem, a tak se před námi znovu otevírá otázka hydratace. Součástí našeho jídelníčku by se v takovýchto parných dnech měla stát hlavně jídla, která obsahují vysoké procento vody. Naštěstí má mnoho z nich právě sezónu, takže není potřeba utrácet peníze navíc. Přinášíme pár tipů na jídla, která vám pomohou nejen s hydratací, ale rozhodně si na nich také pochutnáte.
Meloun
Meloun je jedno z nejoblíbenějších letních jídel, je skvělým zdrojem hydratace organismu (obsahuje 92 procent vody) a antioxidantu lykopenu. Můžete ho jíst samotný nebo jako součást smoothie, salátu či letního koktejlu.
Okurka
Ideální letní svačina nebo její součást, případně ji můžete přidat do zeleného smoothie, salátu nebo sendviče. Obsahuje dokonce ještě více vody než meloun – 96,7 procenta své váhy.
Domácí nanuk
S pomocí mrazáku si můžete doma vytvořit nanuk podle své chutě. Kokosovou vodu nebo čerstvou ovocnou šťávu namixujte s dření nebo ovocem a nechte zmrznout. Pokud ovocné nanuky kupujete, vybírejte ty zdravější bez přidaného cukru.
Jahody, maliny a borůvky
Tyto vynikající drobné plody se hodí jako součást mnoha letních jídel, přinášejí nejen hydrataci, ale také spoustu vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje.
Grapefruit
Grapefruit vám pomůže nejen s hydratací, ale také se snížením váhy, takže je léto ideálním obdobím na zapracování grapefruitu do vašeho jídelníčku. Navíc jeho konzumace snižuje hladinu cholesterolu v krvi a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Rajčata
Mnoho lidí si nedokáže představit hamburger, sendvič nebo salát bez rajčat a v letních měsících byste s rajčaty neměli šetřit. Zkuste třeba cherry rajčata se sýrem a ořechy jako ideální letní hydratující svačinu. Pokud trpíte akné, zkuste je zařadit do svého jídelníčku pravidelně.
Celerová nať
Ač v Čechách není tak populární jako celerový kořen, obsahuje celerová nať vysoké procento vody a další tělu prospěšné látky jako vlákninu a vitamin C, A a K. Také pomáhá s neutralizací žaludečních šťáv a tím snižuje symptomy pálení žáhy.
Zelené papriky
I když papriky všech barev obsahují vysoké procento vody, zelené papriky mají obsah vody nejvyšší – 93,9 procent. Navíc prospívají tělu také obsahem vitaminu C a antioxidanty.
Špenát
Přidejte špenát do sendviče nebo salátu, obsahuje nejen 91,4 procenta vody, ale také lutein, vitamin E, draslík a antioxidanty.
Baby mrkev
Baby mrkev obsahuje více vody (90,4 procenta) než její plně dorostlá verze, navíc vám do těla přinese vitamin A a C a beta karoten.
Hydratace je důležitá nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši krásu, takže hydratujte, co to jde. Máte nějaké tipy na jídla ideální do letního počasí? Určitě se s námi podělte.
text: redakce / foto: bigstock, dreamstime